Buitenland

VS: Individuele internetgegevens twee jaar opslaan

NEW YORK - De Amerikaanse minister van Justitie Gonzales heeft enkele grote internetbedrijven gevraagd om gegevens over het internetgebruik van hun abonnees voor ten minste twee jaar op te slaan. Het gaat hier om gegevens over welke websites iemand bijvoorbeeld opzoekt en ook om gegevens over het onderlinge e-mailverkeer van internetgebruikers.

Van onze correspondent
2 June 2006 12:10Gewijzigd op 14 November 2020 03:48

Minister van Justitie Alberto Gonzales en FBI-directeur Robert Mueller hebben daarover een week geleden gepraat met vertegenwoordigers van Google, Microsoft en AOL. vrijdag zijn er in Washington opnieuw besprekingen geweest over dit onderwerp. Volgens de woordvoerder van Gonzales, Brian Roehrkasse, ligt er geen formeel verzoek op tafel maar gaat het om „verkennende besprekingen.”De internetbedrijven zouden de betreffende gegevens minstens twee jaar moeten bewaren. Indien justitie in bijvoorbeeld pornografie- of terreuronderzoeken over deze gegevens wil kunnen beschikken moet dat via een formele dagvaarding worden aangevraagd. Volgens bronnen bij verschillende van de internetbedrijven staat men daar huiverig tegenover de suggesties van Gonzales.

Googlewoordvoerder Steve Langdon benadrukte donderdag dat zo’n verzoek van justitie „met grote voorzichtigheid overwogen moet worden.” Justitie eiste vorig jaar uitgebreide informatie van Google over het internetgebruik van miljoenen abonnees. Toen Google dat weigerde nam justitie genoegen met minder brede gegevens, maar eiste via een kort geding toch dat de gegevens overgedragen zouden worden.

„Wie garandeert internetbedrijven dat gegevens die aan de overheid zijn doorgegeven met de grootste zorgvuldigheid worden gehanteerd? Wie garandeert dat zulke gegevens niet ook voor andere doeleinden worden gebruikt dan officieel wordt aangegeven? Dat zijn vragen die eerst beantwoord moeten worden voordat men tot afspraken of tot eventuele wetgeving daartoe kan komen”, aldus Langdon.

Verschillende parlementariërs reageerden sceptisch over dit plan van de regering-Bush. „Ze luisteren al illegaal af en nu willen ze nóg meer weten; waar houdt dit op? Dit soort praktijken verwacht je in totalitaire staten, maar niet in een democratie als de VS. Ik denk dat het parlement nooit toestemming mag geven voor dit soort praktijken die een ernstige inbreuk kunnen vormen op de bescherming van de privacy van onze burgers”, aldus Democratisch senator Richard Durbin, lid van de juridische commissie van de Senaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer