Binnenland

„Neem deel aan de wedstrijd van je leven”

UTRECHT - „En dan zal nu de dominee nog even flink waarschuwen tegen voetbal. Nee, dat doe ik niet. Voetbal is op zichzelf een mooi spel.” Het applaus in de zaal zwelt aan. Ds. R. van Kooten heft zijn handen omhoog. „Ho. Ik wil geen adhesie, maar cohesie. Ik zoek samenspel met je hart. Vriend, het gaat om je eeuwig behoud.”

Van onze verslaggever
2 June 2006 12:01Gewijzigd op 14 November 2020 03:48
UTRECHT – Zo’n 1200 jongeren bezochten donderdag avond de debatavond over de grenzen van sport. De bijeenkomst was georganiseerd door het RD, de SGP jongeren en drie kerkelijke jeugdbonden. Docent lichamelijke oefening J. Möhlmann was een van de spreke
UTRECHT – Zo’n 1200 jongeren bezochten donderdag avond de debatavond over de grenzen van sport. De bijeenkomst was georganiseerd door het RD, de SGP jongeren en drie kerkelijke jeugdbonden. Docent lichamelijke oefening J. Möhlmann was een van de spreke

Het appelwoord van de hersteld hervormde predikant uit Soest vormt het sluitstuk van de gisteravond in Utrecht gehouden debatavond ”Scoren of doel missen?” van het RD, de SGP-jongeren en drie kerkelijke jeugdbonden over het komende wereldkampioenschap voetbal.SGP-leider Van der Vlies, zijn CDA-collega Atsma, docent lichamelijke oefening J. Möhlmann en profvoetballer Tjeerd Korf gaan deze avond met elkaar in discussie over de grenzen van sport. „U houdt van lezen en tuinieren. Niet van sport?” daagt debatleider Riekelt Pasterkamp Van der Vlies direct uit. „Is tuinieren dan geen sport? Is met je gezin optrekken geen sport? Maar u heeft gelijk. Ik sport niet, maar beweeg wel. Ik moet veel hardlopen van het ene debat naar het andere.”

Dan krijgt de 23-jarige profvoetballer Tjeerd Korf -met veel applaus begroet- het woord. Wat hij in het dagelijkse leven doet? „Achter een bal aanhollen, doelpunten maken en voorzetjes geven.” „Politici maken liever alle doelpunten zelf”, reageert Van der Vlies. Korf deelt zijn eerste plaagstootje uit: „Wel een beetje egoïstisch, hè?”

„Sport is een bindmiddel”, stelt Atsma onomwonden. „Het is een verrijking voor je leven.” Docent Möhlmann valt hem bij. „Sport is ontzettend belangrijk. We zouden het ook in de gereformeerde gezindte meer op de agenda moeten zetten.”

Moet de overheid veel geld stoppen in het voetbal? Dat is pure onzin, vindt Van der Vlies. Hij wijst naar Korf. „Wat is deze knaap straks waard? Miljoenen misschien. Laten spelers en mensen die graag naar voetbal kijken voor alle kosten opdraaien.” Korf staat er glimlachend bij. „Het is waar dat ik meer waard ben als ik beter presteer, maar ik wil als voetballer zelf goed presteren. Dát is mijn doel als sporter.”

Het lijkt wel of iemand zich tegenwoordig moet schamen als hij niet aan sport doet, stelt een vrouw uit de zaal verontwaardigd. Korf: „Het is belangrijk om lekker in je vel te zitten. Daar draagt sporten aan bij.” Möhlmann: „Niet iedereen hoeft op een sportvereniging te zitten, maar regelmatig bewegen is goed. Het wordt zelfs van een christen gevraagd om zijn lichaam fit en gezond te houden.”

Maar is topsport dan gezond? Korf: „Soms is mijn pijp aan het eind van de voorbereiding op een nieuw seizoen al helemaal uit.” Möhlmann: „Als ik zie hoe spelers zich moeten oplappen en met versleten knieën en enkels lopen, dan heb ik daar mijn vragen bij.”

Over het voetballen op zondag blijven de meningen verdeeld. Atsma: „Je moet je talenten ontplooien. Is het dan zo erg om ook op zondag te sporten?” „Ja”, stelt Van der Vlies. „Voor mij is sporten op zondag zonde. Als ik talenten krijg, kan het niet zo zijn dat God van mij vraagt die aan te wenden op een dag waarvan Hij Zelf zegt: Die is voor Mij.”

Waar leg je nu de grens om aan sport te kunnen doen, vraagt een gymdocente uit de zaal. Möhlmann: „Het element tijd is belangrijk. Hoeveel tijd besteden we aan sport? Daarnaast moet de prestatie niet belangrijker worden dan de persoon. Als ik een speler moet neerhalen om meer geld te kunnen verdienen, gaat dat te ver. Tenslotte gelden de Tien Geboden van de Heere ook ten aanzien van sport.”

Aan het slot van het debat krijgt voorzitter Jan Kloosterman van de SGP-jongeren het woord. „Kies je voor of kies je tegen? Je kunt niet half tegen of half voor zijn. Wij kiezen ervoor om de komende periode buitenspel te staan om doeltreffend te zijn. Nederland raakt verhit. Wij willen koel blijven. Desnoods met water. Daarom krijgen alle bezoekers van ons een flesje water mee naar huis.”

„Sporters doen alles om voor de hoofdprijs te gaan”, besluit ds. Van Kooten de avond. Hij sluit aan bij het debat door op te merken dat Paulus de sport altijd positief gebruikt om aan te sporen. „Ik zal het je laten zien aan de hand van 1 Korinthe 9:22-25. Alles staat in dienst van dat éne doel. Nu zegt Paulus: Jaag jij ook zo naar die ene prijs. Neem deel aan de wedstrijd van je leven. Dat zal niet tevergeefs zijn. Je zult winnen.”

Het debat wordt woensdag 7 juni om 20.00 uur uitgezonden op www.reformatorischeomroep.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer