Binnenland

Minister bruuskeert refoscholen

DEN HAAG - Schoolbesturen krijgen vanaf 2009 geen ontheffing meer voor de instelling van een medezeggenschapsraad, zo vindt minister Van der Hoeven van Onderwijs. Daarmee bruuskeert zij de reformatorische scholen.

Redactie politiek
31 May 2006 11:42Gewijzigd op 14 November 2020 03:48

Met het voorstel van der Hoeven gaat de Tweede Kamer woensdag hoogstwaarschijnlijk akkoord. De bewindsvrouw wil medezeggenschapsraden meer bevoegdheden geven omdat ook schoolbesturen meer verantwoordelijkheden krijgen. Volgens de CDA-bewindsvrouw past in de nieuwe structuur niet langer een ontheffingsmogelijkheid. In de Tweede Kamer verzetten zich alleen ChristenUnie en SGP tegen afschaffing.Van der Hoeven schrapt de bepaling ook omdat er volgens haar in orthodox-christelijke kring verschuivingen gaande zijn in het denken over medezeggenschap. Op vrijwel alle gereformeerd vrijgemaakte scholen is tegenwoordig een medezeggenschapsraad. Op reformatorische scholen is zo’n raad een uitzondering.

Om schoolbesturen met principiële bezwaren tegemoet te komen, wil Van der Hoeven scholen het recht geven om de beslissingsbevoegdheid van de medezeggenschapsraad om te zetten in adviesbevoegdheid. Twee derde van de ouders, de leerkrachten en in het voortgezet onderwijs geldt dat ook voor leerlingen, moet daar wel mee instemmen.

De VGS, de koepelorganisatie van reformatorische scholen, reageert teleurgesteld dat de CDA-minister af wil van de ontheffingsmogelijkheid. „Ons kernbezwaar is dat medezeggenschap principieel gezien niet spoort met gezagsverhoudingen zoals we die uit de Bijbel afleiden. Dat bezwaar geldt onverminderd voor de nieuwe wet waarover de Kamer woensdag debatteert”, aldus VGS-medewerker J. W. Voorwinden.

Het principiële bezwaar geldt volgens Voorwinden in dubbele mate voor het geven van beslissingsbevoegdheden aan leerlingen die participeren in medezeggenschapsraden van het voortgezet onderwijs. „Leerlingen staan in een gezagsverhouding tot ouders en leerkrachten. Het recht van leerlingen in medezeggenschapsraden om mee te beslissen, staat daar haaks op.”

De koepelorganisatie vindt het vreemd dat de minister nu de medezeggenschapsraden verplicht gaat voorschrijven. „Scholen krijgen meer autonomie en de overheid wil dereguleren en juist op dit voor ons principiële punt gaat de minister juist de touwtjes strakker aantrekken. Onbegrijpelijk”, zo zegt Voorwinden.

De belangenorganisatie van reformatorische schoolbesturen heeft in de achterliggende maanden, samen met de koepelorganisatie van de scholen uitgaande van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (VBSO), overlegd met ambtenaren van Onderwijs over de manier waarop de pijn zo veel mogelijk verzacht kan worden als de plicht tot een medezeggenschapsraad er toch komt. „Het is onze verantwoordelijkheid om mee te blijven denken, ook al gaat de ontwikkeling niet in de gewenste richting. Ons kernbezwaar blijft, maar gezien de politieke realiteit kunnen we wel leven met het plan van de minister om scholen het recht te gunnen beslissingsbevoegdheid van medezeggenschapsraden om te zetten in adviesbevoegdheid”, aldus Voorwinden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer