Buitenland

Dodental Java stijgt tot boven de 5800

JAKARTA - Het dodental als gevolg van de aardbeving op het eiland Java is inmiddels gestegen tot boven de 5800. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken laten weten. Naar schatting 648.000 mensen zijn dakloos geworden door de aardbeving, die een kracht had van 6,3 op de schaal van Richter. Het zwaarst getroffen is het gebied rond de stad Bantul.

Buitenlandredactie
31 May 2006 11:22Gewijzigd op 14 November 2020 03:48
JOGJAKARTA – De Indonesische president Yudhoyono nam woensdag polshoogte van de schade die de Prambanantempel in Jogjakarta heeft opgelopen. Foto EPA
JOGJAKARTA – De Indonesische president Yudhoyono nam woensdag polshoogte van de schade die de Prambanantempel in Jogjakarta heeft opgelopen. Foto EPA

Hoop op het vinden van meer overlevenden van de aardbeving op Java is dinsdag verder afgenomen. De hulpoperatie voor ongeveer 200.000 daklozen is met participatie van zeker 22 landen ondertussen goed op gang gekomen. Scheuren in het platform van het vliegveld van Jogjakarta zijn hersteld, zodat het vliegveld kan dienen als doorgangshaven voor hulpgoederen.De meeste overlevenden bivakkeren in noodvoorzieningen die in allerijl zijn opgetrokken bij hun ingestorte woningen of in rijstvelden. De grootste problemen zijn voedsel en drinkwater. Duizenden mensen staan langs de weg te bedelen om contanten of hulpvoorraden. Op de achtergrond spuwt de vulkaan Merapi voortdurend wolken en as, maar de eruptie lijkt niet erger te worden.

Jan Egeland, de hoogste VN-vertegenwoordiger voor humanitaire zaken, zei in Genève dat de hulpoperatie „enorme vooruitgang” heeft geboekt. De dreiging van een gezondheidscrisis nam af door de aanvoer van medische voorraden en de bouw van verscheidene militaire veldhospitalen.

De VN deden begin deze week nog een dringende beroep op de internationale gemeenschap om veldhospitalen te sturen, waarop meerdere landen reageerden. „We verzoeken de andere landen zich terug te trekken, we hebben nu genoeg”, zei de woordvoerster. De Indonesische autoriteiten hebben zelf achttien veldhospitalen ingericht. Zeker 22 landen zegden hulp of geld toe aan Indonesië.

Volgens sommige Duitse hulporganisaties ter plekke verloopt de hulpverlening aan afgelegen gebieden echter nog uiterst problematisch. Vooral de medische verzorging van gewonden op het platteland zou catastrofaal zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde voor de uitbraak van epidemieën onder daklozen.

De Aziatische Ontwikkelingsbank prees Indonesië voor de snelheid waarmee het land heeft gereageerd op het natuurgeweld. De elektriciteit, telefoon- en internetverbindingen en de kabeltelevisie werkten twee dagen na de beving vrijwel overal weer.

De bank stelde Indonesië voor 47 miljoen euro aan subsidies en kredieten tegen een lage rente ter beschikking. Het geld is speciaal bedoeld voor de wederopbouw in de aardbevingszone.

Vanuit China arriveerde een team van 44 artsen, hulpverleners en reddingswerkers met vijf ton aan voorraden, waaronder een veldhospitaal. Thailand kondigde 48 medisch specialisten aan, alsmede medicijnen en uitrusting. Eerder arriveerden teams uit Maleisië, Singapore en andere landen.

Het hoofd van een Maleisisch team van reddingswerkers, Abdul Aziz Ahmad, zei dat er geen hoop meer was op het vinden van meer overlevenden. Abdul wees erop dat de meeste ingestorte woningen klein waren en dat doden door hun familieleden waren geborgen. In Bantul werd maandag nog maar één overlevende gevonden.

De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono, die zijn kantoor naar Jogjakarta verplaatste om dichter bij het rampgebied te zijn, bezwoer dat de regering geen corruptie zal dulden. „Ik heb opdracht gegeven dat geen enkele dollar wordt misbruikt”, zei Yudhoyono.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer