Extra VS–troepen in Irak gearriveerd
BAGDAD/WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) – Ongeveer 1500 Amerikaanse militairen die in Koeweit waren gestationeerd zijn dinsdag in buurland Irak gearriveerd. De extra troepen worden gedirigeerd naar de westelijke provincie Anbar, waar ze hun Amerikaanse en Iraakse collega’s zullen ondersteunen bij het bestrijden van soennitische opstandelingen.
Generaal George W. Casey, de hoogste Amerikaanse militair in Irak, heeft besloten de reserve–eenheid in Irak in te zetten, meldde een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Defensie. „De situatie in de provincie Anbar is momenteel een uitdaging", aldus de zegsvrouw. Ze benadrukte dat de inzet van de extra militairen tijdelijk is.The Washington Post berichtte eerder op de dag dat het Amerikaanse leger in totaal 3500 extra militairen naar Anbar stuurt. Grote delen van deze provincie zijn in handen van opstandelingen.
Een deel van de troepen van de 2e brigade van de 1e Gepantserde Divisie wordt ingezet in Ramadi. Hier begonnen soennitische sjeiks eind vorig jaar met de Amerikanen samen te werken, maar na aanslagen door rebellen van Abu Musab Al Zarqawi is aan deze samenwerking een eind gekomen.
Inwoners van Ramadi vrezen dat het Amerikaanse leger met een groot offensief de hoofdstad van Anbar wil schoonvegen van opstandelingen zoals eerder is gebeurd in Fallujah. Volgens het persbureau Reuters hebben uit angst daarvoor al meer dan driehonderd mensen de stad verlaten.
Anbar is overwegend soennitisch, maar de bevolking lijkt steeds meer genoeg te krijgen van het geweld en de aanwezigheid van opstandelingen van wie een deel van buitenlandse herkomst is. In sommige plaatsen is het al tot confrontaties gekomen tussen lokale bewoners en rebellen.
In november kwamen soennitische stamleiders en Amerikaanse militairen in Ramadi samen om te praten over openlijke samenwerking. De Amerikanen hoopten dat het een belangrijke breuk zou betekenen tussen de soennitische bevolking en de soennitische opstandelingen.
Maar sindsdien hebben strijders van Al Qaida in Irak van de Jordaniër Al Zarqawi al elf stamleiders vermoord. „Zarqawi is degene die Ramadi onder controle heeft", zei een sjeik tegen The Washington Post. „Hij vermoordt iedereen die naar de Amerikaanse basis gaat".
Volgens hem hebben de bewoners hun vertrouwen in de Amerikanen verloren. De rebellen bedreigen mensen die internet hebben of naar Europese of Amerikaanse televisiezenders kijken. Daarbij kampen de bewoners met een dagelijks tekort aan water en elektriciteit.
De Amerikaanse militairen ter plaatse dringen al langer aan op het sturen van versterkingen naar Ramadi. De Amerikanen verdedigen in het centrum vijf blokken waar het bestuur van de stad is gevestigd. Zij liggen bijna constant onder vuur als zij in de stad patrouilleren.