Buitenland

„VS willen financiële sancties tegen Iran”

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering wil Iran vooral financieel treffen als er geen oplossing wordt gevonden voor het langslepende conflict over het Iraanse nucleaire programma. De sancties zouden buiten de Verenigde Naties omgaan.

30 May 2006 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 03:48

Dat berichtte The Washington Post maandag. Volgens het plan van het Amerikaanse ministerie van Financiën zouden Europese en Aziatische bondgenoten van Washington rekeningen en financiële belangen van de Iraanse regering moeten bevriezen. Iraanse functionarissen zouden geen buitenlandse bankrekeningen meer mogen openen, niet meer mogen handelen op buitenlandse markten en geen leningen meer mogen krijgen.Europa probeert een pakket aanmoedigingsmaatregelen op te stellen om Teheran over te halen te stoppen met uraniumverrijking. Als Iran hier niet op ingaat, zouden de sancties van kracht moeten worden. De VS verdenken de islamitische republiek ervan in het geheim aan een kernwapen te werken. De Iraniërs zeggen slechts vreedzame bedoelingen te hebben.

De nieuwe maatregelen zouden vooral op de schouders van Europa en Azië terechtkomen omdat de Amerikaanse regering Iran al drie decennia lang boycot. Vooral Rome en Tokio zouden economische pijn voelen, omdat deze landen veel olie importeren uit Iran. In Europese hoofdsteden is niet positief gereageerd op het voorstel. Zij dringen er bij de Amerikanen op aan directe gesprekken aan te gaan met Iran.

De sancties zijn volgens de Amerikaanse onderminister Stuart Levey van Financiën „bedoeld om een minimaal effect te hebben op het Iraanse volk en meer gericht op de regering en mensen in de regering.” Inlichtingendiensten hebben de afgelopen maanden de financiën van het Iraanse kabinet en zijn functionarissen doorgespit en in kaart gebracht.

Amerikaanse functionarissen spreken van „een nieuwe wijze van benaderen van internationale sancties.” Eenzijdige embargo’s door de VS van Iran, Noord-Korea en Cuba hebben de afgelopen jaren niets opgeleverd. Washington hoopt met Europese en Aziatische hulp de Iraniërs zo onder druk te kunnen zetten dat hetzelfde zal gebeuren als met Libië. Dat land gaf in 2003 na een internationaal embargo zijn massavernietigingswapens op.

Iraanse kerngeleerden wedijveren met geavanceerde landen om energie op te wekken door middel van kernfusie. Dat heeft Sadat Hosseini van de technische afdeling van het centrum voor kernonderzoek van de Iraanse Organisatie voor Atoomenergie gisteren volgens de Iraanse staatstelevisie gezegd.

Irans eerste schreden op het gebied van onderzoek naar kernfusie dateren van vijf jaar geleden, zei Hosseini. Waarom Iran zo lang met de onthulling van zulk onderzoek heeft gewacht is onduidelijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer