Buitenland

Zittende president Colombia herkozen

BOGOTA (AP) - De zittende Colombiaanse president Alvaro Uribe is maandag, zoals verwacht, herkozen. Uribe kreeg 62 procent van de stemmen. De linkse senator Carlos Gaviria eindigde met 22 procent op de tweede plaats, gevolgd door Horacio Serpa van de Liberale Partij, die 12 procent van de stemmen kreeg.

29 May 2006 09:18Gewijzigd op 14 November 2020 03:47

De Colombianen brachten maandag ongestoord hun stem uit. Geweld tegen kiezers werd niet gemeld, maar het leger zei zaterdag en maandag bij gevechten met de linkse rebellenbeweging FARC twaalf rebellen te hebben gedood. Drie soldaten raakten gewond. Het was onduidelijk of de gevechten verband hielden met de verkiezingen.Meer dan 200.000 soldaten bewaakten de stembureaus, winkelcentra en andere mogelijke doelwitten van de rebellen. De hoofdstad Bogota deed voorafgaande aan de verkiezingen denken aan Bagdad: tanks reden door de straten en zwaarbewapende soldaten fouilleerden automobilisten bij controleposten. De verkiezingscampagne was volgens deskundigen de vreedzaamste in meer dan tien jaar. Het vele geweld in Colombia wordt gepleegd door linkse rebellen, rechtse milities, drugssmokkelaars en regeringstroepen.

De 53-jarige Uribe, die voorstander is van een harde aanpak van de rebellen, is een bondgenoot van de Verenigde Staten. Hij dankt zijn populariteit aan zijn besliste optreden tegen de rebellen, waardoor het geweld is verminderd, en de economische groei, die vorig jaar 5 procent bedroeg. Sinds Uribe president werd is de werkloosheid met een derde verminderd. Vorig jaar kreeg hij er een grondwetswijziging door die hem in staat stelde zich herkiesbaar te stellen. Hij is de eerste president die is herkozen, sinds Rafael Nunez in 1892. In de Senaat hebben partijen die Uribe steunen 70 van de 102 zetels.

Tegenstanders van Uribe, zoals Gaviria en Serpa, beschuldigen hem ervan te weinig aandacht te besteden aan het verbeteren van sociale voorzieningen.

In de afgelopen jaren zijn in landen als Bolivia, Venezuela, Brazilië, Argentinië, Uruguay en Chili linkse leiders aan de macht gekomen. De aan Harvard opgeleide Uribe heeft deze Zuid-Amerikaanse trend doorbroken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer