Hamas haalt ordedienst van straat
GAZA-STAD - Hamas heeft vrijdag de ordedienst, die de partij onlangs in de Gazastrook als tegenhanger van de reguliere politie in het leven riep, van straat gehaald, naar eigen zeggen om een verdere escalatie van de machtsstrijd met de Fatahpartij van president Mahmud Abbas te voorkomen.
De 3000 man tellende ordedienst wordt niet ontbonden, maar slechts binnengehouden, aldus Hamas. Vertegenwoordigers van Fatah en Hamas spraken vrijdag voor de tweede achtereenvolgende dag over de beëindiging van het onderlinge geweld in de Gazastrook, waarbij de afgelopen week tien doden zijn gevallen. In Gaza-stad was het vrijdag rustig.Fatah verwelkomde de terugtocht van de Hamasmilitie. „Hun aanwezigheid was illegaal. We hopen dat de spanningen voor het Palestijnse volk nu minder worden”, zei een woordvoerder van Fatah vrijdag. De seculiere Fatah en de militante islamitische Hamas zijn sinds de door Hamas gewonnen verkiezingen in januari in een felle machtstrijd verwikkeld.
Israël staat Abbas toe om zijn lijfwacht uit te rusten met nieuwe wapens. Normaliter verzet Israël zich tegen de import van wapens in de Palestijnse gebieden, maar nu staat het land de invoer van een beperkt aantal wapens toe, zodat Abbas kan optreden tegen ordeverstoorders, zei een defensiefunctionaris tegen Radio Israël.
De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat gaf toe dat de veiligheidssituatie van Abbas momenteel niet ideaal is, maar zei ook dat Israël zich niet in Palestijnse aangelegenheden moet mengen.
Abbas wil dat Hamas accepteert dat een toekomstige Palestijnse staat naast de Israëlische zal bestaan. Hij kondigde donderdag aan een referendum te organiseren over deze vraag als Hamas zijn voorstel niet binnen tien dagen goedkeurt.
Volgende week bespreken Abbas en de Palestijnse premier Haniyah het plan. Maar vrijdag zei Haniyah al dat hij niet bereid is politieke concessies te doen. Volgens Hamas bevat het plan een stilzwijgende erkenning van de Joodse staat. „Ook al belegeren ze ons van alle kanten, ze moeten niet denken dat ze ons tot politieke concessies kunnen dwingen”, aldus Haniyah.
Het is al onrustig in de Gazastrook sinds de terugtrekking vorig jaar september van Israël. De sociale en economische situatie is ernstig verslechterd door de bijna permanente afsluiting van Gaza door Israël. Door de internationale isolatie na de komst van de Hamasregering is de toch al precaire toestand in het gebied alleen maar verder achteruit gegaan.
De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Mahmud Zahar, kreeg vrijdag in Indonesië bijna 200.000 euro van een groep islamitische politici en activisten. Verder ontving hij de toezegging van de Indonesische regering van medicijnen en voedselhulp. Onder de Palestijnse bevolking bestaan grote tekorten als gevolg van de sancties door de Europese Unie en de Verenigde Staten. Zahar maakt momenteel een reis door Azië om geld in te zamelen.
Enkele uren eerder kwam een boer om toen zijn veld werd bestookt door het Israëlische leger. Volgens het leger was het een vergeldingsactie. Eerder op de dag hadden Palestijnse militanten twee raketten afgevuurd op de Joodse staat. De projectielen richtten geen schade aan.
Israël moet proberen met de Palestijnse Hamas te onderhandelen over een tijdelijk bestand, nu een permanente vredesregeling nog buiten bereik is. Dat heeft de voormalige chef van de Israëlische geheime dienst Mossad, Ephraim Halevy, vrijdag gezegd. Halevy is de eerste hooggeplaatste Israëlische veiligheidsfunctionaris die voorstelt een deal te sluiten met de radicale beweging, die verantwoordelijk wordt geacht voor meer dan 250 Israëlische doden bij tientallen aanslagen. De Israëlische regering wil pas met Hamas praten als de beweging geweld afzweert, Israël erkent en bestaande vredesafspraken nakomt.
Hamas wil niet aan deze voorwaarden voldoen, maar houdt zich sinds februari 2005 aan een informeel bestand.
Volgens Halevy willen Israël en Hamas allebei een langdurig bestand. Hij zei dat Hamas alleen moet beloven geen aanslagen te plegen en bestaande akkoorden moet nakomen. Een dergelijk akkoord zou de basis kunnen vormen voor toekomstige onderhandelingen over voorlopige grenzen, zei Halevy.
In de Gazastrook kwamen vrijdag drie Palestijnse tieners om het leven en raakte een vierde ernstig gewond door een explosie bij het demonteren van twee gevonden Israëlische tankgranaten. Dat hebben ooggetuigen en Palestijnse hulpverleners gemeld. De tieners hadden de gevonden granaten mee naar huis gesleept om ze te demonteren en de explosieven te verkopen, aldus buren en familieleden. Een van de granaten was daarbij ontploft. De drie doden waren tussen de 15 en de 19 jaar oud.