Buitenland

Oost-Timor: twintig doden in vier dagen

DILI - Oost-Timorese militairen hebben donderdagavond negen politieagenten doodgeschoten die zij ervan verdachten zich bij de ontslagen soldaten te hebben aangesloten die in Oost-Timor momenteel voor grote onrust zorgen. Daarmee komt het dodental in Oost-Timor na vier dagen van gewelddadigheden op twintig.

Buitenlandredactie
26 May 2006 12:13Gewijzigd op 14 November 2020 03:47

De politieagenten kwamen na een vuurgevecht van een uur en na bemiddeling door personeel van de Verenigde Naties het hoofdbureau van politie uit toen ze door de militairen onder vuur werden genomen. Behalve de negen doden vielen er bij de schietpartij 27 gewonden, zei een woordvoerder van de Verenigde Naties in New York.In een huis dat gisteren in brand werd gestoken werden de lichamen aangetroffen van zes mensen, onder wie kinderen. Ook een pand dat vermoedelijk eigendom was van minister van Binnenlandse Veiligheid Rogerio Lobato, die op dat moment niet aanwezig was, werd gisteren in brand gestoken.

Het is onrustig in Oost-Timor sinds het leger eerder dit jaar 600 soldaten -bijna 40 procent van de hele krijgsmacht- ontsloeg nadat die in staking waren gegaan omdat zij vonden dat zij werden achtergesteld en slecht behandeld.

Veel van de ontslagenen zijn voormalige rebellen die, in tegenstelling tot de huidige legertop, oorspronkelijk uit het westelijk deel van Oost-Timor komen. Nadat vorige maand bij confrontaties al vijf doden waren gevallen, laaide het geweld deze week opnieuw op.

De straten in de hoofdstad Dili waren vrijdag goeddeels verlaten. Duizenden mensen zijn naar de kust gevlucht of hebben hun toevlucht gezocht tot scholen, gemeenschapscentra en gebouwen van de VN.

De Veiligheidsraad van de VN heeft de regering van Oost-Timor donderdagavond ertoe opgeroepen alle maatregelen te nemen die nodig zijn om het geweld te beëindigen. De raad verwelkomde het besluit van Australië, Maleisië, Portugal en Nieuw-Zeeland om respectievelijk 1300, 500, 120 en 120 militairen en politieagenten naar Oost-Timor te sturen. Gisteren kwamen al de eerste Australische commando’s aan en die stelden direct het belangrijkste vliegveld veilig. ’s Nachts kwamen meer militairen aan en de verwachting is dat voor het einde van het weekeinde het gehele Australische contingent is gearriveerd.

De bevelhebber van het Australische leger zei vrijdag dat zijn militairen zich onpartijdig zullen opstellen en vooral zullen proberen de strijdende partijen uit elkaar te houden. De troepen mogen alleen schieten als dat absoluut noodzakelijk is. Het is nog niet bekend hoe lang de buitenlandse troepen in Oost-Timor zullen blijven.

Indonesië bezette Oost-Timor in 1975. Na een lange onafhankelijkheidsstrijd kwam het gebied in 1999 onder VN-toezicht. In datzelfde jaar spraken de Oost- Timorezen zich in een referendum uit voor onafhankelijkheid. Dat referendum ging gepaard met veel geweld. VN-troepen onder Australisch bevel grepen in om de rust te herstellen.

In 2002 maakte Oost-Timor zich definitief los van Indonesië. De bevolking is daarmee bijna niets opgeschoten. Het land is nog altijd straatarm en etnische spanningen tussen het westen en het oosten van het land zijn alleen maar toegenomen. De VN hebben in het land 130 waarnemers gestationeerd. Hun missie werd onlangs verlengd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer