Buitenland

Duits hof: Zoektocht terroristen alleen bij concreet gevaar

KARLSRUHE (ANP/DPA) – Het Duitse Constitutionele Gerechtshof heeft dinsdag bepaald dat de politie niet zonder aanleiding elektronische databases mag afstropen op zoek naar mogelijke terroristen. Een dergelijke zoektocht is alleen toegestaan als er een concreet gevaar dreigt voor Duitsland of een van de Duitse deelstaten. Ook als het leven of de vrijheid van een persoon bedreigd worden is de zogenoemde ’Rasterfahndung’ gerechtvaardigd.

23 May 2006 13:41Gewijzigd op 14 November 2020 03:47

Het hof in Karlsruhe sprak zich uit in een zaak die was aangespannen door een Marokkaanse man die eerder in Duitsland had gestudeerd. Hij had zich beklaagd over de manier waarop de Duitse overheid na de aanslagen in de Verenigde Staten in 2001 databases van onder meer universiteiten met persoonlijke gegevens van studenten doorzocht. Die werden dan gecombineerd met de persoonlijke gegevens uit andere elektronische archieven om moslimmannen van tussen de 18 en 40 jaar te identificeren. Op deze manier moesten ’slapende terroristencellen’ worden ontdekt.De voorzitter van de Duitse politievakbond GdP, Konrad Freiberg, reageerde teleurgesteld op het vonnis van de hoogste rechterlijke instantie in Duitsland. „Dit beroofd ons van de mogelijkheid om terroristische voorbereidingen in het vroegste stadium te voorkomen”, aldus Freiberg.

In de afgelopen jaren heeft de Duitse politie miljoenen databases doorzocht.
Het is de tweede keer dit jaar dat het Constitutionele Gerechtshof zich tegen een overheidsmaatregel in de strijd tegen terrorisme uitspreekt. In februari verklaarde het hof een wet die de Duitse luchtmacht toestemming gaf om gekaapte passagiersvliegtuigen neer te schieten, ongrondwettelijk.

De wet gaf de minister van Defensie het recht om een gekaapt vliegtuig neer te laten schieten om een nog grotere ramp te voorkomen. Op 11 september 2001 werden in de VS vier passagierstoestellen gekaapt die vervolgens gebruikt werden voor aanslag in New York en Washington. Daardoor kwamen duizenden mensen om het leven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer