Steeds meer Belgen zwichten voor Nederlandse wiettelers
BRUSSEL (ANP/Belga) - Steeds meer Nederlandse wiettelers vinden de weg naar de Belgen. In ruil voor een dik pak bankbiljetten komen de Nederlanders bij hen een cannabisplantage bouwen. Daarbij gaat het vaak om armlastige boeren.
„Nederlandse organisaties sturen handlangers naar België om geschikte locaties te zoeken”, zei politiecommissaris P. Boons zondag in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad op Zondag. Vooral alleenstaande boerderijen blijken aantrekkelijk voor de verboden teelt. Maar ook zolderkamertjes laten de telers niet links liggen.Guido Cordemans uit Kieldrecht zwichtte voor het geld van de Nederlandse wiethandelaren. In zijn kelder stonden 100 planten en op zolder had hij 1200 planten geoogst, toen justitie zijn plantage twee weken geleden kwam ontmantelen. „Ik heb er spijt van, maar ik had geen andere keuze. Het water stond aan mijn lippen: mijn huis was pas afgebrand en mijn scheiding kostte me ook al een bom geld.”
De Belgische en de Nederlandse justitie werken samen om de plantages aan te pakken. Het aantal opgerolde plantages neemt jaarlijks toe.
Dezelfde landen verschillen echter wel sterk van mening over de coffeeshops waar de wietteelt voor bedoeld is, zo bleek zaterdag nog bij een conferentie in Luik en Maastricht van onder meer het Beneluxparlement. Nederlanders verdedigden er het gedoogbeleid, de meeste Belgen kiezen voor nultolerantie.
Burgemeester Leers van Maastricht stelde dat sluiting van coffeeshops het drugsprobleem zou vergroten, omdat de verkoop dan in de illegaliteit verdwijnt. Hij wil de coffeeshops beter controleren en spreiden.
Ook D66 en de Vlaamse linksliberale partij Spirit willen in Maastricht de wietteelt voor coffeeshops regulariseren, waardoor de verkoop aan de achterdeur niet meer strikt illegaal is. Minister Donner (Justitie) weigert vooralsnog hierop in te gaan. Ook de buurgemeenten van Maastricht, waaronder die in België, zijn huiverig.
Burgemeester M. Neven van de Belgische stad Visé zei met lede ogen te zien hoe in Maastricht ook illegaal harddrugs wordt verkocht. Om aan geld te komen voor hun aankopen in Maastricht, plegen drugsgebruikers volgens hem criminele feiten in Visé.
Maastricht is een knooppunt voor de drugshandel. De zestien coffeeshops trekken dagelijks 4500 drugstoeristen. Die zijn met 50 miljoen euro uitgaven goed voor een vijfde van de Nederlandse coffeeshopomzet, rekende de Maastrichtse korpschef F. Kooiman voor tijdens de conferentie.
Nederlandse Kamerleden zouden vandaag in het Vlaamse Lanaken bij Maastricht nog bijpraten met Belgische burgemeesters over de drugsoverlast.