Buitenland

Huwelijk Charles en Camilla in het vizier

Eén ding lijkt zeker: er gloort hoop voor prins Charles en zijn vriendin Camilla Parker Bowles. De Church of England nam dinsdag in alle voorzichtigheid het besluit om het hertrouwen van gescheiden mensen in de kerk toe te staan. Tot dusver rustte daar een verbod op. Buckingham Palace weigerde commentaar op het synodebesluit.

Marie van Beijnum
11 July 2002 09:51Gewijzigd op 13 November 2020 23:41

De synode van de Anglicaanse Kerk nam het besluit met 269 stemmen voor en 83 tegen. Vanaf nu is het aan een plaatselijke pastor te beslissen of hij gescheiden personen van wie de ex-partner nog leeft, in de kerk in de echt verbindt. Voorheen was daarvoor toestemming van de bisschop nodig.

Het verbod op hertrouwen na een scheiding zolang een van de twee voormalige huwelijkspartners nog leeft, gold sinds 1957. Het stond een huwelijk tussen Charles en Camilla in de weg, omdat de gewezen echtgenoot van Camilla nog leeft. De biograaf van Charles, Christopher Wilson, zei in mei al tegenover de boulevardkrant The Daily Express dat alles in kannen en kruiken is voor de bruiloft van de kroonprins. Volgens Wilson kondigt Charles in de herfst zijn huwelijk aan.

Aan het besluit van de Anglicaanse Kerk gingen twintig jaren van debatteren vooraf. Zeer vlotjes kwam het overigens niet tot stand. In de praktijk was het echter al zover dat veel geestelijken gescheiden mensen in hun gemeente hertrouwden tijdens een dienst. Het gaat om 7500 huwelijken per jaar -11 procent van het totale aantal- waarbij ten minste één gescheiden partner is betrokken. Volgens Michael Scott-Joynt, bisschop van Winchester en voorzitter van de commissie die zich over het besluit boog, zijn „gebroken huwelijken de gewraakte werkelijkheid voor zo velen in hedendaags Engeland. We moeten niet alleen pastorale zorg verschaffen aan hen die zich in deze positie bevinden en aan hun gezinsleden. Ook moeten we het medelijden en de vernieuwende liefde van God vertegenwoordigen voor zoveel mogelijk mensen die na een scheiding serieus en hoopvol aan een nieuw huwelijk beginnen.”

Uiteraard werden de namen van de Britse troonopvolger en zijn vriendin niet direct genoemd op de synode van de Anglicaanse Kerk, in York. Maar toen het besluit was genomen, wisten de media voldoende. Speculaties rondom een huwelijk van Charles en Camilla staken de afgelopen jaren steeds weer de kop op. Zo was de aanwezigheid van Camilla op de staatsbegrafenis van de Queen Mum in april reden voor nieuwe geruchten als zou de tot dusver zeer omstreden verbintenis langzaamaan officiëlere trekken krijgen.

Ook het feit dat Camilla de herdenkingsdienst voor de overleden prinses Margaret bijwoonde, voedde de geruchten dat een huwelijk tussen de prins en zijn vriendin op termijn tot de mogelijkheden zou gaan behoren. Eén drempel heeft het stel voor die tijd in elk geval nog te nemen. Volgens de nieuwe kerkelijke regels moet Camilla plechtig verzekeren dat haar huidige relatie niet de oorzaak was van het stuklopen van haar eerste huwelijk. Dat zal moeilijk worden, want zowel Charles als Camilla kwam nog tijdens hun huwelijk openlijk uit voor hun relatie. Charles zou desnoods kunnen trouwen in de Church of England omdat zijn ex-vrouw, prinses Diana, is overleden. Maar de voormalige echtgenoot van Camilla leeft nog. Behalve toestemming van de kerk heeft prins Charles ook de toestemming van de koningin nodig, die overigens tevens aan het hoofd staat van de Church of England.

Er zijn ook royalty-watchers die menen dat prins Charles en Camilla Parker Bowles niet zo snel naar het altaar zullen stappen. Zij baseren zich op uitlatingen van kerkelijke autoriteiten die een run op „snelle tweede huwelijken” uitsluiten. Gescheiden aanstaande bruidsparen zullen eerst een gesprek met de pastor moeten aangaan alvorens hun huwelijk kerkelijk te laten inzegenen. „De bisschoppen zullen richtlijnen uitzetten. Mensen moeten dus niet verwachten dat hertrouwen een automatisch recht betekent”, aldus een woordvoerder.

Tegenover persbureau Reuters verklaarde hofhistoricus Robert Lacey dat „de kerk met de ene hand iets geeft en het met de andere tegelijk weer afpakt. Formele voorwaarden in het genomen synodebesluit maken het nog moeilijker voor Charles en Camilla.”

De vriendschap tussen Charles en Camilla duurt al dertig jaar en er is uiteraard veel om te doen geweest. De prins ontmoette Camilla voor het eerst in 1971 tijdens een polowedstrijd. Beiden gingen evenwel een andere weg. Camilla trouwde majoor Andrew Parker Bowles; Charles zijn Diana. Toch bleven beiden bevriend.

Hun romance kwam onder zware verdenking te staan toen Diana in 1986 zei dat er drie personen bij het huwelijk betrokken waren, zodat het wel een beetje druk werd in het bootje. Het liep uit op een scheiding. Diana kwam in 1997 bij een ongeluk tragisch om het leven. Daarna bleef het even stil rondom Camilla. Sinds enige maanden treedt ze steeds meer in de openbaarheid. Een andere hindernis, de bedenkingen van Charles’ moeder, koningin Elizabeth, bij de relatie van de kroonprins, lijkt sinds juni van de baan. De vorstin kwam toen, dertig jaar nadat Charles en Camilla elkaar voor het eerst ontmoetten, voor het eerst openlijk uit voor de liefdesrelatie tussen de twee. Ze deed dit door Camilla een plek te geven in de koninklijke loge tijdens een concert ter ere van haar gouden ambtsjubileum.

Het lijkt er dus echt op dat de koninklijke familie en het Britse volk langzaam wennen aan wat prins Charles het onbespreekbare deel van zijn leven noemt: Camilla. Toch geven peilingen aan dat de Britten niet goed weten wat ze met Camilla aanmoeten. In een opiniepeiling gaf 57 procent van de ondervraagden te kennen dat het paar mag trouwen, maar vier van de vijf Britten wensen geen koningin Camilla. De Engelse grondwet laat overigens alles open voor de benaming van de echtgenote van de koning. Dus misschien toch nog een queen Camilla in het perfide Albion?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer