Rekenkamer: Informatie aan Kamer kan beter
DEN HAAG (ANP) – Het ontbreekt de Tweede Kamer aan goede informatie om te controleren of de ministers het geld doelmatig besteden. Dat stelt de Rekenkamer die zelf drie onderwerpen bij de kop nam om dit te onderzoeken.
Zo wil het kabinet het aantal nieuwe voortijdige schoolverlaters dit jaar terugdringen tot 49.000 en in 2010 tot 35.000, maar volgens de Rekenkamer krijgt de Kamer onbetrouwbare cijfers als het gaat om het bereiken van die doelstelling. De doelen van het kabinet om criminaliteit en overlast op straat terug te dringen zijn „binnen handbereik", maar het is de vraag of dit te danken is aan het veiligheidprogramma van het kabinet. De doelstellingen van het ruimtelijk beleid zijn te vaag geformuleerd om te kunnen beoordelen of het succesvol is.De Rekenkamer vond vier „vlekjes" in de boekhouding bij de ongeveer 190 miljard euro aan inkomsten en uitgaven van het Rijk, maar die waren niet ernstig genoeg om geen positief oordeel te geven over de Rijksbegroting over vorig jaar. De vier vlekjes komen overeen met een bedrag van zo’n 700 miljoen euro en dat betekent dus dat 99,7 procent de inkomsten en uitgaven wel „rechtmatig" is.
Rekenkamer–president Saskia Stuiveling vindt dat een goede score en het is vooral van belang om die vast te houden. Belangrijker dan de „vlekjes" zijn waarschuwende opmerkingen in de richting van de ministers Zalm (Financiën) en Kamp (Defensie). Er moet voor gewaakt worden dat de Belastingdienst niet te veel hooi op de vork neemt bij nieuwe taken en bij Defensie dreigen fouten doordat de reorganisatie daar nogal fors is.
De Rekenkamer kwam met de bevindingen op „Verantwoordingsdag", de derde woensdag van mei. Die dag moet de tegenhanger zijn van de derde dinsdag in september, of wel prinsjesdag. Op prinsjesdag maakt het kabinet allerlei mooie plannen bekend, op verantwoordingsdag moet minister Gerrit Zalm van Financiën uitleggen wat ervan terecht gekomen is. Het oordeel van de Tweede Kamer volgt later. Zalm zei dat de moeilijke maatregelen van het kabinet vruchten afwerpen, zoals een teruglopend tekort op de begroting en minder uitkeringen.
De PvdA zette daar als grootste oppositiepartij tegenover dat alle huishoudens er vorig jaar op achteruit gingen, maar alleenstaanden met minimumloon of een uitkering waren „extra de pineut, mede door het verminderen van huursubsidie". De kloof tussen arm en rijk groeit en bevolkingsgroepen staan meer tegenover elkaar, vindt de PvdA.
De ChristenUnie betreurt het dat ondanks extra investeringen in zorg, onderwijs en werk, het inkomen van kwetsbare groepen als chronisch zieken, gehandicapten en groepen van ouderen is gedaald.