Buitenland

Extra troepen VS naar grens Mexico

NEW YORK - President Bush wil de bewaking van de Amerikaans-Mexicaanse grens met minstens 6000 man van de Nationale Garde versterken. Hij stelde dit maandagavond voor tijdens een tv-toespraak vanuit het Witte Huis.

Van onze correspondent
16 May 2006 10:36Gewijzigd op 14 November 2020 03:45

De maatregel is volgens Bush tijdelijk totdat de grenstroepen voldoende versterkt zijn. Met deze maatregelen hoopt de president de stroom van illegale immigranten te stoppen die jaarlijks via Mexico de VS binnenkomt. Daarmee komt hij tegemoet aan critici in de conservatieve vleugel van zijn Republikeinse Partij die al geruime tijd roepen om hardere maatregelen.Tegelijkertijd pleit Bush voor een soepele opstelling tegenover de 11 à 12 miljoen illegale immigranten die al in het land zijn. Omdat deze groep goedkope werkkrachten levert, pleit het Amerikaanse bedrijfsleven voor een soepele regeling. Mensen die al geruime tijd in de VS werken, hun belasting betalen en Engels geleerd hebben, zouden moeten kunnen blijven. President Bush steunt dit voorstel.

„Sommigen pleiten ervoor om elke illegale immigrant het land uit te sturen; ik ben het daar niet mee eens”, aldus Bush maandagavond. Een betere grensbewaking en een regeling voor immigranten die past in „Amerika’s gastvrije traditie” kunnen volgens hem samengaan.

Overigens moet zijn voorstel worden uitgevoerd door de gouverneurs van de staten langs de grens met Mexico.

Republikeins gouverneur Schwarzenegger van Californië zei niet enthousiast te zijn over het plan. Het is volgens hem echter aanvaardbaar zolang het maar tijdelijk is. De Democratische gouverneur van Nieuw Mexico, Bill Richardson, vindt dat president Bush de kwestie „afschuift” op de grensstaten.

Een ander belangrijk punt vormen de kosten: wie gaat daarvoor opdraaien, de staten of de federale overheid?

President Bush noemde maandag geen bedrag dat met de extra grensbewaking gemoeid is, maar volgens sommige bronnen in Washington wordt gedacht aan minstens 1,9 miljard dollar.

Dan is er nog de kwestie van de Nationale Garde, die het leger al bij allerlei buitenlandse taken bijstaat. „Wij moeten werkelijk eerst eens goed bekijken of wij de Nationale Garde er nog een taak kunnen bijgeven waarvoor men niet is opgeleid”, aldus Democratisch senator Edward Kennedy maandag na de tv-toespraak van de president.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer