Buitenland

Experts buigen zich over vrijgeven nazistukken

LUXEMBURG (AP) - Juristen en deskundigen uit elf landen zijn maandag bijeengekomen in Luxemburg om te onderhandelen over het openstellen van tot nog toe gesloten archieven van de nazi’s. Het gaat om de door het Rode Kruis beheerde archieven in de Duitse stad Bad Arolsen.

16 May 2006 10:01Gewijzigd op 14 November 2020 03:45

Daar bevinden zich ongeveer 50 miljoen stukken die betrekking hebben op slachtoffers van de nazi’s, uiteenlopend van Joden en andere bevolkingsgroepen die werden vermoord in Duitse kampen tot personen die te werk zijn gesteld als dwangarbeider.Het archief is lange tijd gesloten geweest uit privacyoverwegingen en op verzoek van de Duitse regering, die niet wilde dat op basis van gegevens uit de archiefstukken een eindeloze reeks procedures tegen de staat zou worden gevoerd.

De International Tracing Service (ITS) van het Rode Kruis, die het archief beheert, zou dinsdag stemmen over openstelling ervan. Als de ITS akkoord gaat met openstelling moeten de parlementen van enkele van de elf landen die zitting hebben in de commissie er ook nog mee instemmen. Nederland is een van de landen die zitting hebben in de ITS.

De verwachting is dat het archief nog in de loop van dit jaar wordt opengesteld voor onderzoekers en het publiek. De Duitse regering staakte onlangs het jarenlange verzet tegen openstelling van de Bad Arolsenarchieven. Het Rode Kruis heeft de archieven de afgelopen zestig jaar gebruikt om vermiste en dode Joden en dwangarbeiders op te sporen.

Naast namen van bijvoorbeeld mensen die in concentratiekampen terecht zijn gekomen, staat in het archief ook gevoelige, persoonlijke informatie over bijvoorbeeld ziektes en seksuele geaardheid. Een lastig punt is dan ook het waarborgen van de privacy. Zelfs voorstanders van openstelling van het archief vinden het belangrijk dat een deel van de informatie geanonimiseerd wordt.

Vorig jaar kwamen bij de ITS 150.000 verzoeken binnen voor specifieke informatie over iemands verleden. Zieken en mensen die de informatie nodig hebben voor een gerechtelijke procedure krijgen voorrang, maar desondanks is de gemiddelde wachttijd nog altijd 3,5 jaar.

Sinds 1998 is men bezig het archief te digitaliseren om de informatie gemakkelijker te kunnen ontsluiten. Het digitaliseringsproces moet eind 2007 voltooid zijn en op dat moment zal 8 terabyte (8000 gigabyte) aan data raadpleegbaar zijn.

Hoewel het archief omvangrijk is, is het zeker niet compleet. De nazi’s hebben in sommige gevallen vrijwel alles wat ze deden geregistreerd, maar van sommige vernietigingskampen is vrijwel alle documentatie vernietigd toen de geallieerden en Russen oprukten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer