Buitenland

Indonesië wil bemiddelen in conflict rond Iran

JAKARTA (ANP/RTR) - Indonesië wil bemiddelen in het nucleaire conflict tussen Iran en de westerse wereld. Dat zei de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono woensdagmorgen na een ontmoeting met de Iraanse ultraconservatieve president Mahmud Ahmadinejad. Indonesië is het land met de grootste moslimbevolking ter wereld.

10 May 2006 10:39Gewijzigd op 14 November 2020 03:44

Op de vraag welke rol Jakarta kan spelen in de kwestie zei Yudhoyono tegen de pers: „We kunnen samenwerken in het terugdringen van de spanningen en hard werken om de gesprekken en onderhandelingen te continueren.” Zijn woordvoerder Dino Patti Djalal zei dat Iran „zeer openstond” voor het idee van Indonesische bemiddeling. „We hopen dat het lukt. We moeten de onderhandelingen nieuw leven inblazen”, voegde de zegsman eraan toe. Indonesië is een bondgenoot van de VS.Yudhoyono gelooft dat het Iraanse programma vreedzaam is en dat de problemen via diplomatieke weg kunnen worden opgelost. Hij zei tegen Ahmadinejad zijn bezorgdheid te hebben geuit over de voortdurende spanningen rond het Iraanse nucleaire program. Indonesië heeft in het verleden gezegd pogingen te steunen van landen die het non-proliferatieverdrag (NPV) tegen de verspreiding van kernwapens hebben ondertekend en die vreedzame nucleaire technologie willen ontwikkelen. Iran is een van de ondertekenaars van het NPV.

Ahmadinejad is woensdag aan een vijfdaags bezoek aan Indonesië begonnen. Hij werd onthaald met 21 saluutschoten. Centraal tijdens het bezoek staan de economische relaties tussen beide landen. De Islamitische Republiek heeft beloofd ongeveer 4 miljard dollar te investeren in de ontwikkeling van de Indonesische olie- en gasprojecten.

Ahmadinejad stelde tijdens een persconferentie dat westerse landen helemaal niet bezorgd zijn over het Iraanse nucleaire programma omdat ze zelf allerlei nucleaire activiteiten ontwikkelen. „Grote machten veinzen hun bezorgdheid, maar het is een grote leugen”, zei hij. Volgens hem zijn Iraniërs verbolgen over de „onjuiste beslissingen” van de internationale gemeenschap. Hij waarschuwde dat „het Iraanse volk voldoende in staat is zijn eigen rechten te verdedigen.”

Het Iraanse staatshoofd wilde verder niet ingaan op het Amerikaanse antwoord op zijn achttien pagina’s tellende brief aan president George Bush. Volgens Ahmadinejad was het de juiste beslissing om de brief te sturen en heeft hij geen commentaar op de Amerikaanse reactie. Washington deed het schrijven af als een poging de aandacht af te leiden van de nucleaire kwestie. De brief was de eerste directe communicatie tussen een Amerikaans en een Iraans staatshoofd sinds de Iraanse revolutie van 1979.

De islamitische republiek staat onder zware druk om te stoppen met uraniumverrijking. Teheran zegt verrijkt uranium nodig te hebben voor zijn toekomstige kerncentrale om stroom op te wekken. De VS verdenken Iran er echter van in het geheim een kernwapen te ontwikkelen. De Iraanse regering hield delen van het programma achttien jaar geheim voor de Verenigde Naties terwijl ze dit volgens het NPV wel had moeten melden. De VS proberen de VN-Veiligheidsraad zover te krijgen strafmaatregelen tegen Iran te nemen als het land niet stopt met zijn nucleaire activiteiten. Rusland en China hebben al laten weten hier niet mee in te stemmen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer