„VS verhinderen betaling Palestijnse ambtenaren”
GAZA-STAD - De Verenigde Staten hebben verhinderd dat 165.000 Palestijnse ambtenaren hun achterstallige salaris krijgen uitbetaald.
De VS verzetten zich tegen het plan om het geld van donors door buitenlandse banken rechtstreeks op hun bankrekeningen te laten storten.Dat heeft de Palestijnse premier Ismail Haniyah woensdag gezegd. De Hamasregering beschikt (in het buitenland) weliswaar over voldoende geld om de salarissen uit te betalen, maar weet niet hoe ze het geld in de Palestijnse gebieden moet krijgen.
Na het aantreden van de Hamasregering bevroren de VS en de Europese Unie de financiële steun aan de Palestijnse Autoriteit. Israël staakte de afdracht van douanegelden. Het Westen eist dat Hamas het geweld afzweert en Israël erkent.
Hamasleider Khaled Meshaal heeft de financiële boycot „een echte holocaust” genoemd. Hij zei dat het Palestijnse volk zwaar wordt gestraft voor zijn democratische verkiezingen. Het wordt volgens hem belegerd en „uitgehongerd.”
Meshaal prees een reeks Arabische en islamitische landen die zich volgens hem tegen de boycot verzetten, waaronder Syrië, Iran, Saudi-Arabië, Koeweit, Sudan en Libië.
Meshaal zei verder dat Hamas wel tegemoet wil komen aan Israël als dat land zich terugtrekt uit alle in 1967 bezette gebieden en als het de rechten van de Palestijnen erkent. Israël wil echter pas met Hamas praten als de radicaalislamitische beweging afziet van geweld en als die de Joodse staat en de afspraken met de Palestijnse leiding erkent.
De Franse president Jacques Chirac heeft voorgesteld een apart fonds bij de Wereldbank te starten om de betaling van Palestijnse ambtenaren met geld van de internationale gemeenschap mogelijk te maken. Volgens Chirac rust vooral op het zogenoemde kwartet van opstellers van de routekaart voor de vrede (de VS, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties) een bijzondere verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de Palestijnse gebieden niet vervallen in armoede en politieke chaos.
Over de oprichting van zo’n fonds kan volgens het Franse staatshoofd op 9 mei, bij de volgende ontmoeting van het kwartet, worden besloten.
Tussen de Hamasregering en de Palestijnse president Mahmud Abbas botert het niet. Volgens de in Syrië woonachtige Hamasleider Mohammed Nazzal moet het contact worden beëindigd, aldus de Arabische nieuwszender al-Jazeera.
Volgens Nazzal is Abbas „onderdeel van de problemen” die de Palestijnen ondervinden, en geen deel van de oplossing. Nazzal zinspeelde erop dat Hamas een tegenkandidaat naar voren zal schuiven bij de volgende presidentsverkiezingen, om zo te proberen een einde te maken aan de machtsdeling tussen de Fatahpartij van Abbas en Hamas.