„Uruzgan vergeven van talibanstrijders"
TIRIN KOT (ANP) – De Afghaanse provincie Uruzgan is ronduit gevaarlijk. Het gebied is vergeven van taliban- en al Qaida-strijders en het aantal regeringstroepen is veel te klein om de rebellen te bestrijden. Dat blijkt uit uitlatingen van de gouverneur van Uruzgan, Maulavi Adbul Hakim Munib, in The New York Times van woensdag.
Uruzgan is vanaf de zomer het werkgebied van Nederlandse militairen die onderdeel uitmaken van de NAVO–missie. De commandant van de Amerikaanse troepenmacht in Afghanistan, generaal Karl Eikenberry, heeft volgens The New York Times tijdens een bezoek aan de provincie gezegd dat er tot dusver „onvoldoende aandacht is geweest voor Uruzgan".Eikenberry gaf in de provinciale hoofdstad Tirin Kot ook aan dat „de leiders, de Afghaanse regering en de internationale gemeenschap" erkennen dat de zuidelijke Afghaanse provincie gevaarlijk is. „Hervormingen zijn onderweg en dit jaar zult u dat zien", hield hij zijn gehoor van stamoudsten in de provincie ook voor.
Volgens de Amerikaanse krant maken de taliban en al-Qaida steeds meer gebruik van zuidelijk Afghanistan als uitvalsbasis voor hun verzet. De Amerikanen trekken de komende maanden goeddeels weg uit deze regio en de NAVO–troepen die hun plekken innemen hebben vooral taken in de wederopbouw en niet in de actieve opsporing en bestrijding van terroristen.
De nieuwe 35–jarige gouverneur van Uruzgan, pas een maand in dienst en ex–lid van het verdreven talibanregime, heeft volgens een Amerikaanse militaire functionaris eigenlijk alleen macht in Tirin Kot. Een inwoner van Tirin Kot zegt in de krant dat buiten de stad „overal taliban en al-Qaida aanwezig zijn".
Het dagblad zegt op gezag van Amerikaanse functionarissen dat het aantal talibanstrijders in Uruzgan tussen de driehonderd en duizend beloopt. De Afghaanse politiemacht is met 347 agenten te klein en te slecht uitgerust om echt een vuist te kunnen maken. Op aandringen van de gouverneur van Uruzgan heeft president Hamid Karzai wel 500 militairen naar Uruzgan gestuurd, maar er is twijfel over de wijze waarop deze manschappen aangestuurd worden.
De taliban–achtergrond van Munib is volgens het dagblad ook nog steeds een probleem. Formeel staat hij op een lijst van de Verenigde Naties als een gezocht lid van het oude talibanregime. Op grond daarvan mag hij formeel geen financiële, technische of militaire ondersteuning krijgen van geen enkele regering. Kabul heeft gevraagd zijn naam te schrappen van de lijst. Daarvoor is toestemming nodig van de VN–Veiligheidsraad en daar zou Rusland dwars liggen.