Pakistan zegt Nederland steun toe voor missie Afghanistan
ISLAMABAD (ANP) – De Pakistaanse regering heeft zich dinsdag bereid getoond verdergaande maatregelen te nemen om de grens met Afghanistan beter af te sluiten voor terroristische elementen die het vredesproces in het buurland willen verstoren. Maar de Pakistanen vinden de kritiek op het grensbeleid niet terecht.
„We willen nu eens en vooral een eind aan verwijten dat we te weinig doen", zei de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Khurshid Mahmud Kasuri na afloop van een gesprek met zijn Nederlandse collega Bernard Bot.
Bot die een tweedaags bezoek aan Pakistan brengt, had tijdens gesprekken met Kasuri en de Pakistaanse president generaal Pervez Musharraf aangedrongen op een betere afsluiting van de „poreuze grens" met Afghanistan. De wens van Bot heeft te maken met de toegenomen dreiging van zelfmoordaanslagen van met name de Taliban vanuit het tribale grensgebied van Pakistan. De religieus extremistische Taliban behoort tot de Pashtun, een bevolkingsgroep die zowel in het grensgebied van Pakistan als in het zuiden van Afghanistan weinig met de centrale overheid op heeft.Kasuri zei bereid te zijn langs de grens mijnenvelden aan te leggen en hekken te plaatsen. „Maar het zou goed zijn als de Amerikanen en de Afghaanse regering hetzelfde deden aan Afghaanse kant", voegde hij daar geïrriteerd aan toe.
De opmerkingen van Kasuri weerspiegelden zijn irritatie over de kritiek op het beleid van Pakistan, dat eerder dit jaar al was opgewekt door de Afghaanse president Karzai die Pakistan verweet te weinig aan de Taliban te doen. Kasuri wees zijn Nederlandse gast erop dat er sprake is van een uiterst complexe situatie in het grensgebied. Pakistan heeft al 80.000 militairen aan de grens gelegerd, meer dan de Amerikanen, de NAVO en het Afghaanse leger tot nu toe in de regio op de been hebben gebracht. Bovendien heeft Pakistan meer verliezen moeten incasseren dan de troepen aan de andere kant van de grens.
Of Pakistan daadwerkelijk van plan is een hek te bouwen langs een grens van bijna 2500 kilometer en daar ook nog mijnenvelden neer te leggen, betwijfelt Bot. Maar Kasuri benadrukte wel dat Pakistan groot belang heeft bij vrede in de regio. „Zonder vrede kan Pakistan economisch niet groeien", hield hij zijn ambtgenoot voor.
Maar voor Bot dringt de tijd. In augustus neemt een eenheid van 1400 Nederlandse militairen plus nog eens tweehonderd Australiërs de controle op de gevaarlijke zuidelijke Afghaanse provincie Uruzgan over van de door de VS geleide operatie Enduring Freedom. Hij wil dat de manschappen onder optimale veiligheidscondities kunnen opereren. Daarvoor is het van belang dat het heen en weer schuiven van de Taliban over de grens aan banden wordt gelegd; dat er wordt opgetreden tegen het rekruteren van mensen die zelfmoordaanslagen willen plegen en dat de Pakistaanse veiligheidsdiensten ruimhartig informatie uitwisselen met Nederlandse militairen in het zuiden van Afghanistan.
Maar van even groot belang, stelde de bewindsman in een kort gesprek met de pers, is dat de Pakistaanse overheid aan de tribale leiders in het grensgebied de boodschap overbrengt dat Nederland hun broeders in Afghanistan niet van hun geloof wil afbrengen. „Wij zijn er om vrede en stabiliteit te brengen, niet om het land over te nemen en de stamhoofden te verjagen. Die boodschap moet zowel aan Pakistaanse als Afghaanse kant indringend worden overgebracht om het wantrouwen tegen ISAF te verminderen", had Bot zijn ambtgenoot voorgehouden.
Kasuri gaf in zijn gesprek met Bot aan zijn best te willen doen voor een betere informatie–uitwisseling. Ook zal de ISAF, de NAVO–operatie in Afghanistan waar Nederland onder valt, mogen deelnemen aan het reguliere tripartiete overleg tussen Pakistan, de VS en Afghanistan. Maar of het ook tot een regulier bilateraal overleg over de veiligheidssituatie tussen Pakistan en Nederland kan komen bleef in de gesprekken ongewis.