Buitenland

„Referendum over procedures in Europese Unie”

BRUSSEL (ANP) - De Europese burgers zouden in 2009 moeten stemmen over enkele veranderingen in procedures van de Europese Unie (EU).

1 May 2006 09:54Gewijzigd op 14 November 2020 03:42

De landen kunnen zo uit de impasse komen rond de Europese grondwet. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht, heeft dat zondag gezegd in het VRT-programma De Zevende Dag.Invoering van de grondwet is vorig jaar vastgelopen omdat Nederland en Frankrijk in referenda tegen hebben gestemd. „We moeten echter wel iets doen aan de besluitvorming in Europa”, zei De Gucht. „Je kan denken aan een stemming over enkele veranderingen, tegelijk met de Europese verkiezingen in 2009.”

Als voorbeeld noemde hij invoering van een Europese minister van Buitenlandse Zaken, een van de nieuwtjes uit de ontwerpgrondwet voor de Europese Unie.

De Gucht haalde wegens de grondwet vorig jaar nog fel uit naar premier Balkenende. Die had volgens hem een slechte campagne gevoerd voor de grondwet. De Gucht noemde Balkenende in datzelfde interview toen een stijfburgerlijke Harry Potter.

De EU-landen hadden met de EU-grondwet meer vaart willen brengen in de huidige procedures voor besluiten. Zo zouden de landen veel vetorechten afstaan en was een Europese president beoogd.

Na de afwijzing in Nederland en Frankrijk had de EU een denkpauze ingelast over de grondwet. Die pauze loopt dit voorjaar af. Hoe het nu verder moet, komt in mei ter sprake bij een vergadering van ministers van Buitenlandse Zaken in Wenen.

De Gucht wil meer tijd nemen. „Europa is nu niet klaar om dit dossier te ontwarren. Het wachten is op verkiezingen volgend jaar in Nederland en Frankrijk”, zei De Gucht. Hij vermoedt dat de twee landen dan niet zomaar alsnog dezelfde grondwet aannemen. „Het is wel zeker dat we iets moeten doen, iets veranderen aan de tekst.”

Recent opperde CDA-leider in het Europees Parlement Camiel Eurlings om een hoofdstuk van de EU-grondwet te laten vallen. Zijn partijgenoot René van der Linden, voorzitter van de Raad van Europa voor democratie en mensenrechten, vindt het ook een optie om een extra verklaring toe te voegen. De verklaring zou de grondwet voor Nederland en Frankrijk dan wel aanvaardbaar moeten maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer