Buitenland

„Aids velt kwart van werkenden in delen Afrika”

Sommige Afrikaanse landen zullen de komende twintig jaar een kwart van hun werkende inwoners verliezen aan de ziekte aids. Dat heeft grote gevolgen voor de economie van die landen en kan er de maatschappij ontwrichten.

AP/ANP
8 July 2002 14:20Gewijzigd op 13 November 2020 23:40

Dat zei maandag directeur Schwartlaender van het aids-bureau van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Barcelona. Daar wordt sinds zondag de veertiende Internationale aids-conferentie gehouden.

Schwartlaender zei dat in Kenia aids de doodsoorzaak is van driekwart van de overlijdensgevallen binnen het politiekorps. Swaziland zal 13.000 nieuwe leerkrachten moeten opleiden om het onderwijs door te kunnen laten gaan. Het aids-bureau van de Verenigde Naties waarschuwde vorige week al dat de aids-epidemie in feite nog maar in het beginstadium verkeert.

De eerste dag van het congres stond in het teken van talloze presentaties over aids. Al jarenlang is de hoop mede gevestigd op een vaccin om het virus onder controle te krijgen. Een Amerikaans bedrijf zei maandag op basis van goede testresultaten te hopen dat er in 2005 zo’n vaccin is. Dat zou enkele jaren eerder zijn dan verwacht. Andere wetenschappers verwachten overigens niet dat zo’n eerste vaccin al meteen 100 procent effectief is, maar alle kleine beetjes helpen.

Slechts 95 van de 14.000 deelnemers aan de aids-conferentie in Barcelona zijn jonger dan 30 jaar. Dat zei Ralph (27) van de Vlaams-Nederlandse groep Jong Positief maandag in Barcelona. Hij vindt dat er veel te weinig aandacht is voor jongeren op het congres. „Zelfs bij de opening van deze conferentie werd letterlijk niets over jongeren gezegd.”

Er zijn geen workshops voor jongeren met HIV, het virus dat aids kan veroorzaken. Er is te weinig aandacht voor preventie voor jongeren, jongeren worden veel te weinig bij de conferentie betrokken, aldus Ralph. In arren moede heeft hij zelf op de schaduwconferentie maar een jongerenforum georganiseerd. Hij moet evenwel echt zoeken naar jongeren aan wie hij zijn flyers met de aankondiging van de conferentie kwijt kan.

Ralph vindt het een schande: „Terwijl het juist gaat over jongeren: 50 tot 60 procent van alle mensen die raken geïnfecteerd met HIV is jonger dan dertig jaar. Dat zijn 7000 jongeren per dag.” In Nederland zijn er volgens Ralph naar schatting tussen de 2000 en de 4000 jongeren met HIV of aids, van wie een groot deel niet weet dat ze besmet zijn.

Maar ook in Nederland gebeurt volgens hem erg weinig specifiek voor jongeren met HIV. „Je wordt wel snel gevraagd om bijvoorbeeld als vrijwilliger te werken.” Maar goede informatie over hoe je bijvoorbeeld met HIV met seksualiteit kan omgaan en nog kan vrijen, je motivatie kan vasthouden om je school af te maken en je leven op te bouwen ontbreekt, stelt Ralph.

Ralph is zelf een van de initiatiefnemers van Jong Positief, een organisatie voor Belgische en Nederlandse HIV-jongeren van 10 tot 30 jaar, die samen met de Belgische organisatie Sensoa is opgericht. In totaal zijn er 100 tot 150 jongeren bij aangesloten. Ralph lanceert de Engelstalige website op de aids-conferentie in Barcelona.

De media staan vol van het taboe op aids en HIV in ontwikkelingslanden. Maar volgens Ralph bestaat er ook in Nederland onder jongeren een taboe op het onderwerp. Zelf wil hij niet met zijn achternaam in de krant. „Ik wil nog een leven opbouwen. Het beeld van HIV en aids wordt nog steeds gedomineerd door de jaren tachtig: de uitgemergelde aids-patiënt van Benneton. Aan mij zie je toch ook niet dat ik HIV heb? Als dat taboe doorbroken is, die angst er niet meer was, zou ik wel met mijn naam in de krant willen.”

Angst is volgens Ralph ook een van de redenen waarom jongeren vaak geen HIV-test willen. „Dan ben je gedoemd de rest van je leven medicatie te slikken”, zegt hij. Ralph leeft al drie jaar met HIV en is onlangs gestopt met medicatie. Hij werd er depressief en misselijk van en kreeg diarree. Wat hem betreft komt er zo snel mogelijk een vaccin tegen aids. „Ik vind het geen vooruitzicht om tot mijn tachtigste aan de medicatie te blijven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer