Buitenland

Vlaanderen wil nieuwe hervorming staatsbestel

BRUSSEL (ANP) - Vlaams regionaal premier Leterme wil dat er een nieuwe staatshervorming komt in België, waarbij de positie van hoofdstad Brussel als zelfstandige regio onderwerp van discussie dient te zijn. Zo moeten er meer rechten komen voor Vlamingen en een betere garantie voor het gebruik van het Nederlands in de hoofdstad, waar het Frans en het Engels stevig in opmars zijn.

19 April 2006 09:17Gewijzigd op 14 November 2020 03:40

Brussel is in de ogen van Leterme nu een „kanker” van negentien kleine gemeenten. „Dat maakt de hoofdstad onbestuurbaar”, aldus Leterme dinsdag bij de presentatie van de memoires van Belgisch oud-premier Martens. Die onbestuurbaarheid zet in de ogen van Leterme een rem op de ontwikkeling van België en Europa.Brussel leunt nu zwaar op het relatief rijke Vlaanderen, dat in ruil daarvoor wel gedaan heeft gekregen dat in de meeste van de negentien Brusselse gemeenten er altijd twee wethouders van Vlaamse origine zijn. In het Brusselse regionale parlement zijn verder zeventien zetels gereserveerd voor Vlaamse verkozenen. Deze hebben daardoor maar iets meer dan 3000 stemmen nodig voor een zetel, waar een Franstalige verkozene er in Brussel ruim 7000 nodig heeft.

Dat laatste heeft weer veel kwaad bloed gezet aan Franstalige kant. Daar bestaat ook al hevig verzet tegen het Vlaamse plan om Franstalige kiezers in Nederlandstalige gemeenten rond de hoofdstad niet meer op hun eigen partijen te laten stemmen. De daarvoor benodigde splitsing van een kiesdistrict ging vorig jaar net niet door, omdat anders ook de regering- Verhofstadt in gevaar dreigde te komen.

Leterme zet nu in op een grote nieuwe staatshervorming na de nationale verkiezingen van 2007, die als gevolg moet hebben dat uiteindelijk in Brussel meer ambtenaren, politiemensen en verplegers verplicht worden Nederlands te spreken. Ook wil hij de macht van de negentien Brusselse burgemeesters inperken.

De Vlaamse christendemocratische politicus heeft eerder al eens in verholen termen gedreigd de geldkraan voor Brussel anders dicht te draaien. Daardoor zou het moeilijk geconstrueerde Belgische kaartenhuis volledig in elkaar kunnen storten.

De woorden van Leterme zijn ook weer een reactie op uitspraken van de Franstalige socialistenleider Di Rupo, die maatregelen wil om taalgenoten in de Vlaamse gemeenten rond Brussel meer rechten te geven en hen „minder te isoleren.” De Vlaamse partijen vinden dit weer onzin. Zij zijn van mening dat Franstaligen die uitwijken naar de Vlaamse dorpen omdat ze op zoek zijn naar groen of omdat ze de aanwezigheid van grote groepen migranten in Brussel willen vermijden, dan ook maar Nederlands moeten leren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer