Israël ziet af van militaire vergelding na aanslag
JERUZALEM (ANP) – De Israëlische regering zal geen militaire vergeldingsoperatie uitvoeren na de Palestijnse zelfmoordaanslag maandag in Tel Aviv. Premier Olmert heeft volgens Israëlische media dinsdag besloten alleen beperkte acties te ondernemen. Hij tekende wel aan dat het Palestijnse bestuur onder leiding van de radicale partij Hamas verantwoordelijk is voor het bloedvergieten, dat aan in totaal tien mensen het leven kostte.
Met de gematigde toon van Olmert lijkt Israël vooralsnog niet aan te sturen op verdere escalatie van het conflict in het Midden–Oosten. De vrees bestond dat Israël militair zou gaan terugslaan, mogelijk zelfs tegen instituten van de Palestijnse Autoriteit zelf.Politiek commentatoren zeiden dinsdag dat de ogenschijnlijk gematigde houding van Israël twee belangrijke politieke doelen dient. Olmert lijkt te willen voorkomen dat een harde militaire operatie het behoorlijk brede internationale blok tegen Hamas schade toebrengt. Bovendien is de eerste minister bezig met coalitieonderhandelingen met onder meer de Arbeidspartij, die doorgaans een gematigder standpunt inneemt dan zijn eigen Kadima–partij.
Israël zal wel drie Hamas–functionarissen, een minister en twee parlementsleden, het recht ontzeggen nog langer in bezet Oost–Jeruzalem te wonen. Bovendien zullen de al lopende beperkte operaties tegen radicale Palestijnse groepen worden voortgezet. Verdergaande maatregelen, zoals voorgesteld door de Israëlische defensietop, zijn wat Olmert betreft nu niet aan de orde.
De zelfmoordaanslag maandag was de eerste sinds het aantreden van het Palestijnse Hamas–bewind vorige maand. De terreurdaad is opgeëist door de Islamitische Jihad. Hamas nam maandag nadrukkelijk géén afstand van de aanslag en verdedigde het bloedvergieten als een logische gevolg van de Israëlische bezettingspolitiek. De gematigder Palestijnse president Abbas, verbonden aan de Fatah–beweging, veroordeelde de aanslag wel. Hij werd dinsdag door een samenwerkingsverband van Palestijnse militanten opgeroepen zijn woorden weer in te slikken.
De opstelling van Hamas na de zelfmoordaanslag heeft de verhoudingen tussen het Palestijnse bewind en Israël en die tussen de Palestijnse Autoriteit en de westerse mogendheden verder op scherp gesteld. Veel westerse landen hebben de geldkraan dichtgedraaid omdat Hamas Israël niet wil erkennen en ook het geweld niet wil afzweren. Hamas zelf wijst er steeds op dat ze democratisch aan de macht is gekomen en de internationale gemeenschap dat gewoon dient te accepteren.
De financiële nood van het Hamas–bestuur is nijpend en dat zal Hamas mogelijk doen besluiten een bredere coalitie aan te gaan met gematigder facties die tot dusver weigeren deel uit te maken van het Palestijnse bestuur. Sommige commentatoren denken dat Hamas uiteindelijk wel gedwongen zal zijn om in te binden en concessies te doen, bijvoorbeeld door Israël te erkennen. De Amerikaanse president Bush benadrukte dinsdag ook nog maar eens dat alleen een twee–statenoplossing vrede kan brengen.
Noorwegen wierp zich dinsdag voorzichtig op als een bemiddelende natie. De Noorse regering is bereid twee Hamas–functionarissen in mei te ontmoeten op ambtelijk niveau. De twee, Salah Bardawil en Mohammed Al Rantissi, komen medio volgende maand naar Noorwegen op uitnodiging van het Noorse Palestina Comité.
Hamas wordt zowel door de Europese Unie als de Verenigde Staten beschouwd als een terroristische groepering. Noorwegen is geen lid van de EU. Het land heeft wel zijn financiële hulp aan de Palestijnse Autoriteit opgeschort.