Buitenland

Eerste dode door stof 11 september

NEW YORK - In New York is de eerste persoon overleden aan stof dat hij heeft binnengekregen tijdens reddingswerk na het instorten van de Twin Towers. Het gaat om een 34-jarige politieman die reddingswerk deed.

Wetenschapsredactie
13 April 2006 11:51Gewijzigd op 14 November 2020 03:39

De lijkschouwer die het lichaam heeft onderzocht, stelt dat „met redelijke mate van zekerheid kan worden aangenomen dat de doodsoorzaak direct verband houdt met het instorten van de Twin Towers op 11 september 2001. De patholoog vond in de longen van de politieman een substantie die lijkt op stof dat hij kennelijk toen heeft ingeademd. Ook was zijn lever beschadigd en waren hart en milt vergroot. De politieman heeft destijds vier weken geholpen bij het opzoeken van lichamen van slachtoffers tussen het puin. Al enkele weken later kreeg hij ademhalingsmoeilijkheden en een hardnekkige hoest. Dat raakte hij nooit meer kwijt. Na enige tijd kon hij niet meer zonder extra zuurstoftoediening.In het WTC-stof bevond zich waarschijnlijk asbest en diverse giftige chemicaliën. Het aantal inwoners van New York dat nog altijd kampt met gezondheidsklachten door de aanslagen van 11 september 2001 beloopt zeker 15.000, zo meldt de Britse omroep BBC in een documentaire die op 3 mei wordt uitgezonden.

De meesten, vooral hulpverleners, hebben last van wat al de „WTC-hoest” wordt genoemd, een vermeend gevolg van het inademen van verontreinigd stof. Door het instorten van de twee torens van het World Trade Center kwamen enorme hoeveelheden stof vrij, die grote delen van Manhattan bevuilden. Het stof bevatte waarschijnlijk asbest, lood en andere giftige stoffen.

De BBC speurde meer mensen op met gezondheidsklachten en achterhaalde gegevens van ziekenhuizen en andere instellingen in New York. Daaruit bleek dat zeker 15.000 mensen gezondheidsklachten hebben die zeer waarschijnlijk direct in relatie staan tot de aanslag op 11 september. Het gaat om personen die allen nog altijd onder medisch toezicht staan.

Een deel van de getroffenen heeft een rechtszaak aanspannen tegen de federale overheid, omdat het officiële milieubureau EPA kort na de aanslagen verklaarde dat de lucht rond de plek van de aanslag veilig was om in te werken. Dat was onder meer een aanleiding om het financiële zakencentrum in New York, vlak bij het WTC, al snel weer te heropenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer