Binnenland

Iraanse christenen mogen nog blijven

DEN HAAG - Uitgeprocedeerde Iraanse christenen en homo’s mogen voorlopig in Nederland blijven. Opnieuw zal worden uitgezocht of ze wel veilig kunnen terugkeren.

Redactie politiek
13 April 2006 10:53Gewijzigd op 14 November 2020 03:39

Tot verrassing van de Tweede Kamer keerde minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) woensdagavond in de kwestie van de Iraanse asielzoekers op haar schreden terug. Ze had weinig tijd nodig om tot deze wijziging in haar beleid te komen. Vrijwel alle fracties lieten weinig heel van het aanvankelijke standpunt van de minister dat christenen en homo’s wel veilig naar Iran kunnen terugkeren als ze maar niet te nadrukkelijk voor hun religie of geaardheid uitkomen. „Dat zou niet uit de pen van een Nederlandse minister mogen vloeien”, hoonde PvdA’er De Vries.Als verweer voerde Verdonk aan dat de situatie in een land niet met die in Nederland vergelijkbaar hoeft te zijn wil het verantwoord zijn om asielzoekers terug te sturen. Alleen als er sprake is van mogelijke vervolging of van een levensbedreigende situatie mogen ze blijven. In tegenstelling tot de minister waren de meeste fracties, inclusief de VVD, er niet van overtuigd dat Iran veilig genoeg is. Van Fessem (CDA) en Van der Staaij (SGP) verwezen naar informatie van de organisatie Open Doors waaruit blijkt dat de bekering van moslim tot christen in Iran al voldoende grond is voor vervolging. Karimi (GroenLinks) verweet de minister dat haar uitzetbeleid wordt bepaald door de wens zo veel mogelijk asielzoekers te weren.

Eerder al had Verdonk de uitzetting opgeschort totdat ze met de Kamer over deze kwestie had gesproken. De Tweede Kamer moest daar wel de nodige druk voor uitoefenen. De minister vindt zelf het uitzetten van Iraanse bekeerlingen en homo’s verantwoord op basis van een ambtsbericht van minister Bot van Buitenlandse Zaken waarin de actuele situatie in Iran wordt beschreven.

Zowel Bot als Verdonk betoogde woensdagavond dat ambtsberichten uiterst zorgvuldig worden samengesteld. Bot ergerde zich aan de suggestie dat alleen wordt afgegaan op informatie van de Iraanse overheid. Op verzoek van de Kamer zal in augustus of september een nieuw ambtsbericht volgen. Vooraf zal hij ook met Iraanse kerken in Nederland praten, verzekerde hij CU’er Huizinga.

Na afloop liet Verdonk enigszins verongelijkt weten dat ze vreest voor misbruik van de asielprocedures. Als voorbeeld noemde ze een Iraanse asielzoeker die zei homo te zijn, maar zich vervolgens in Nederland bij zijn vrouw en kinderen voegde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer