Buitenland

Chirac vervangt omstreden jongerenwet

PARIJS (ANP/AFP/DPA) – De Franse president Chirac heeft maandag besloten de omstreden wet over versoepeling van het ontslagrecht voor jongeren te vervangen door maatregelen om jongeren in achterstandssituaties aan het werk te helpen.

11 April 2006 07:30Gewijzigd op 14 November 2020 03:39
PARIJS - Op voorstel van premier De Villepin heeft de Franse president Chirac de omstreden jongerenwet vervangen. Foto EPA
PARIJS - Op voorstel van premier De Villepin heeft de Franse president Chirac de omstreden jongerenwet vervangen. Foto EPA

Dat is gebeurd op voorstel van premier De Villepin. Dat maakten het kantoor van de president en – later – De Villepin zelf bekend.Het besluit kwam na een ontmoeting tussen Chirac, De Villepin en andere hooggeplaatste mensen uit de regerende UMP. Daaraan waren dagen van onderhandelingen en politiek geruzie voorafgegaan.

De Villepin zei dat het hem speet dat gebleken was dat de soepeler ontslagregeling niet kon worden ingevoerd. Hij noemde de kwestie maandagavond „een beproeving". Maar hij zei dat hij het er niet bij laat zitten. De premier beloofde onverminderd door te werken aan het terugdringen van de in Frankrijk zorgwekkend hoge jeugdwerkloosheid.

Talrijke en voortslepende protestacties van vakbonden en studenten leidden uiteindelijk tot de ondergang van De Villepins ’eerste arbeidscontract’ voor jongeren. Hij wilde daarmee vooral de jeugdwerkloosheid onder ongeschoolden aanpakken. Zo zouden werkgevers worden aangemoedigd jongeren in dienst te nemen door ze daarbij de mogelijkheid te bieden ook weer snel en eenvoudig van de arbeidsovereenkomst af te komen. Voor jongeren die voor het eerst een arbeidscontract sloten, zou ontslag slechts een formaliteit zijn in de eerste twee jaren van hun indiensttreding. De vakbonden schreeuwden moord en brand. Die moeten nu nog wel instemmen met de nieuwe voorstellen om werkgelegenheid voor jongeren te verbeteren.

Een woordvoerster van de federatie van studentenorganisaties zei maandag dat zij heel tevreden is dat de omstreden regeling van tafel is. Zij vindt wel dat de regering dat duidelijker had moeten zeggen en dat het woord ‘vervangen’ niet helder genoeg is. „Ze hebben kennelijk problemen met het woord intrekken". Studenten op verschillende universiteiten in Frankrijk hebben maandag hun protestacties voortgezet, ondanks de toezegging van Chirac en De Villepin. Vijf universiteiten bleven dicht. Op 32 universiteiten hinderden protestacties de normale gang van zaken. De rust keerde wel terug op de resterende 52 van deze onderwijsinstellingen.

Alle protestacties van de afgelopen maanden en de sterke indruk dat De Villepin weigerde te reageren op de gevoelens van de bevolking hebben de populariteit van de premier zwaar aangetast. Zijn kans om de kandidaat van zijn partij te worden voor de presidentsverkiezing van volgend jaar is zeer klein geworden. Zelf bezwoer De Villepin maandagavond dat hij helemaal „geen presidentiële ambities" heeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer