Bush erkent lekken info Irak
WASHINGTON (ANP/RTR) – De Amerikaanse president George Bush heeft maandag erkend persoonlijk toestemming te hebben gegeven voor het doorspelen van gevoelige informatie aan de pers in de aanloop naar de oorlog tegen Irak.
Bush biechtte het op nadat in een rechtszaak de voormalige stafchef van vicepresident Dick Cheney, Lewis Libby, over Bush’ lekken had gesproken.Libby werd aangeklaagd omdat hij de naam van een geheim agente zou hebben gelekt. Hij trad daarom vorig jaar af. De naam van de agente in kwestie, Valerie Plame, zou bewust openbaar zijn gemaakt om haar echtgenoot, een vooraanstaand diplomaat, in diskrediet te brengen. Die had de argumentatie van de regering–Bush om Irak binnen te vallen in twijfel getrokken.
Plames echtgenoot, Joseph Wilson, onderzocht namens Washington geruchten dat de Iraakse oud–dictator Saddam Hussein geprobeerd had uranium aan te schaffen in Niger. De regering–Bush gebruikte die aantijging als een belangrijk argument voor de invasie in maart 2003, hoewel Wilson daarvoor geen bewijs had gevonden.
Kort nadat Wilson zijn werkelijke bevindingen uiteen had gezet in een ingezonden artikel in The New York Times, werd Plame in een krantencolumn ontmaskerd als CIA–agente. Beiden beschuldigden direct het Witte Huis van een moedwillige wraakactie. De zaak is nog altijd in onderzoek en bezorgt Bush en zijn regering al twee jaar lang nachtmerries.
Woedende leden van de Democratische oppositie in het parlement betitelden de „hypocriete" Bush als „de opperlekker". Maar ook leden uit Bush’ eigen Republikeinse Partij zijn ontstemd zoals senator Specter die stelde dat Bush het Amerikaanse volk nu eindelijk eens moest vertellen wat er allemaal is gebeurd in de aanloop naar de oorlog. De VS vielen Irak in maart 2003 aan.