Nepalese oppositie stelt demonstratie uit
KATHMANDU (ANP/RTR/AFP) – De Nepalese oppositie heeft een grote demonstratie tegen het autoritaire bewind van koning Gyanendra uitgesteld omdat de autoriteiten voor zaterdag een uitgaansverbod hadden afgekondigd.
De betoging staat nu voor zondag op de agenda. Tijdens een betoging in de stad Pokhara hebben ordetroepen zaterdag een demonstrant doodgeschoten. Ook in andere plaatsen betoogden duizenden mensen.De Nepalese regering stelde zaterdag een elf uur durend uitgaansverbod in voor de hoofdstad Kathmandu en omgeving om de betogingen tegen koning Gyanendra de kop in te drukken. Politie en leger mogen in die periode schieten op mensen die zich niet aan het uitgaansverbod houden, meldde de staatstelevisie.
De autoriteiten hebben het mobiele telefoonverkeer en het internet platgelegd. Eerder deze week stelden de autoriteiten al een nachtelijk uitgaansverbod in.
De gezamenlijke Nepalese oppositie besloot de grote demonstratie uit te stellen tot het uitgaansverbod voorbij is. „Door het uitgaansverbod kunnen de mensen zich niet vrij bewegen en wij willen geen mensenlevens in gevaar brengen", zei de plaatsvervangend secretaris–generaal K.P. Oli van de communistische partij.
De organisatoren zijn niet van plan zich te houden aan het verbod op bijeenkomsten. De oppositiepartijen willen met de betogingen bereiken dat Gyanendra de democratie in het land herstelt. Donderdag hadden zij al een vierdaagse staking uitgeroepen.
De afgelopen dagen kwam het tot zware ongeregeldheden tussen actievoerders en de oproerpolitie in Kathmandu. Vele honderden mensen zijn opgepakt en er zijn tientallen gewonden gevallen. Ook in de nabijgelegen steden Lalitpur en Patan is het onrustig.
Gyanendra trok vorig jaar vrijwel alle macht naar zich toe, naar eigen zeggen om een einde te maken aan een al jaren durende opstand van maoïstische rebellen. De rebellen, die in grote delen van het land de dienst uitmaken, willen de koning verjagen en een communistisch bewind stichten. In november vormden de maoïsten een losse alliantie met de oppositiepartijen.
Bij urenlange gevechten tussen rebellen en regeringstroepen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag twaalf doden gevallen, negen rebellen en drie militairen. Volgens een woordvoerder van het regeringsleger vielen duizenden rebellen bases van het leger en overheidsgebouwen aan in districten in het westen van het land.