Wereldwijde lobby voor aanpak aids
In Barcelona begint zondag de 14e internationale AIDS-conferentie. Experts uit de hele wereld komen daar samen om over de strijd tegen de ziekte te spreken en onderzoeksresultaten uit te wisselen. Een van de belangrijkste onderwerpen wordt een in Noordwijk geboren initiatief: een wereldwijde lobby voor de toegang tot medicijnen.
Veertig experts bespraken een maand geleden in Noordwijk de strategie. Tijdens die bijeenkomst ontstond de Wereldwijde Alliantie voor Toegang (Global Access Alliance). Volgens de Nederlandse professor dr. J. Lange, die aan de wieg daarvan stond, is een operatie van militaire omvang nodig om aids en HIV aan te vallen. Hij vergelijkt het project met de massale bestrijding van pokken, ook een wereldwijde initiatief.
Er zijn op de hele wereld grofweg 40 miljoen mensen besmet met HIV, het virus dat de ziekte aids veroorzaakt. Het merendeel van hen woont in landen waar zij geen kans hebben op behandeling en daardoor sterven. In Afrika geldt dit bijvoorbeeld voor complete generaties. Een leraar die aan aids sterft kan niet worden vervangen, omdat teveel van zijn generatiegenoten al zijn overleden. Door gebruik van aids-remmers kan hij nog honderden kinderen leren lezen en schrijven.
Inmiddels hebben diverse ook Nederlandse organisaties als Artsen zonder Grenzen, het AidsFonds en Stop Aids Now, zich achter de actie geschaard. Behalve in Barcelona, gaan zij ook hier aan de slag. Zo organiseert het AidsFonds een handtekeningenactie op internet om de nieuwe Nederlandse regering straks te wijzen op de noodzaak van steun.