Correspondentie koningin zichtbaar op internet
AMSTERDAM (ANP) – Het ministerie van Defensie is mogelijk opnieuw betrokken geraakt bij het uitlekken van vertrouwelijke informatie. Dit keer gaat het om correspondentie van onder anderen het Koninklijk Huis dat door een Leidse student op het internet werd aangetroffen, zo meldt de Telegraaf zaterdag.
Het vrijgeven gebeurde via een populair uitwisselingsprogramma voor muziek, een zogeheten peer to peer network (pnp). De vertrouwelijke documenten waren opgeborgen in een map op een deel van de computer die de eigenaar ook had opengesteld voor het uitwisselingsprogramma Limewire.De Telegraaf werd getipt door de student die de documenten had ontdekt. Op verzoek van het ministerie van Defensie heeft de krant „ingestemd met het niet openbaar maken van mogelijk gevoelige details", aldus de krant.
Het ministerie van Defensie is inmiddels een onderzoek begonnen naar het lek. Het departement neemt de zaak „zeer serieus", aldus de woordvoerder van minister Kamp. Probleem is echter dat de identiteit van de eigenaar van de computer waarop de correspondentie werd aangetroffen via het pnp netwerk niet zo maar valt te achterhalen. Wel kan aan de hand van de documenten die boven water zijn gekomen een poging worden gedaan om achter de identiteit te komen.
Behalve correspondentie van koningin Beatrix zijn ook documenten van leden van het Koninklijk Huis, onder wie kroonprins Willem–Alexander, en buitenlandse vorstenhuizen zichtbaar geweest. Daarnaast trof de student informatie aan met een defensie–achtergrond, wat suggereert dat een militair betrokken is bij het lek.
Volgens Bert Huisjes, een van de twee Telegraaf–journalisten die het artikel schreven, ging het onder meer om stukken met een protocollair karakter. „Bijvoorbeeld felicitaties gericht aan andere vorstenhuizen", aldus de journalist. „Verder waren er bijvoorbeeld een lijst met adressen en met verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis en verslagen van telefoongesprekken binnen het Korps Mariniers". Defensie heeft de stukken, die begin afgelopen week in handen van de journalisten kwamen, volgens Huisjes als authentiek bestempeld.
Mocht het lek inderdaad zijn veroorzaakt door een militair is dat opnieuw een pijnlijke zaak voor de minister. In februari werd de defensie–organisatie door de politieke en ambtelijke top nog flink de oren gewassen voor het gebrek aan veiligheidsbewustzijn, nadat een militaire usb–stick met vertrouwelijke informatie was aangetroffen in een huurauto.
Kamp kondigde toen aan dat aan de poort steekproefsgewijs gecontroleerd zal worden op het meenemen van vertrouwelijke (digitale) informatie naar huis. Ook zouden discussiebijeenkomsten worden georganiseerd om het veiligheidsbewustzijn bij het personeel te vergroten.