Buitenland

Franse Raad van State akkoord met banenplan

PARIJS - De Franse Raad van State, het hoogste bestuurlijke rechtscollege, heeft donderdag zijn goedkeuring gegeven aan het omstreden banenplan van de regering van premier Dominique de Villepin.

Buitenlandredactie
31 March 2006 08:51Gewijzigd op 14 November 2020 03:36

Het plan, dat werkgevers in staat stelt om jongeren onder de 26 jaar tijdens de eerste twee jaar van hun dienstbetrekking zonder opgaaf van reden te ontslaan, is volgens de raad niet in strijd met internationale regelgeving en ook niet met de grondwet.President Jacques Chirac moet nu beslissen hoe het verder moet met de wet. Volgens medewerkers wil hij vanavond over het onderwerp een televisietoespraak houden. De president heeft negen dagen om het plan tot wet te verheffen. Voordat de uitspraak bekend werd lieten parlementariërs van Chiracs partij weten dat hij dit, als de raad het groene licht zou geven, snel zou doen. Maar de kans bestaat dat Chirac het plan terugstuurt naar het parlement, zodat er een compromis kan worden bereikt. Ook stelt hij mogelijk een bemiddelaar aan.

Vakbonden en studenten hebben Chirac opgeroepen het banenplan tegen te houden. Tot nu toe heeft Chirac zich achter het plan en de veel bekritiseerde De Villepin geschaard, maar hij heeft tevens opgeroepen tot overleg. De Villepin heeft gezegd bereid te zijn wijzigingen te bespreken, maar weigert het plan in te trekken. Hij ziet het als een middel om de hoge werkloosheid onder Franse jongeren te bestrijden. De helft van de jongeren in de probleemwijken waar vorig jaar rellen uitbraken, zit zonder werk. Als Chirac de wet intrekt, zou dat kunnen betekenen dat premier Dominique de Villepin opstapt. Die heeft zijn politieke toekomst aan de wet verbonden.

De Franse socialisten waarschuwen voor de gevolgen van het verheffen van de maatregel tot wet. „De enige beslissing die Chirac overblijft, is de wet niet te tekenen en terug te zenden voor een nieuwe lezing. Gebeurt dat niet dan ontstaat er een krachtmeting”, aldus de chef van de Socialistische Partij, François Hollande.

Tegen het banenplan is de afgelopen weken in Frankrijk fel geprotesteerd. Dinsdag gingen ruim een miljoen demonstranten de straat op en ook donderdag was het raak. Studenten legden ruim twee uur lang het Parijse treinstation Gare de Lyon plat. Uiteindelijk maakte de oproerpolitie een einde aan het protest. Ook in andere steden, zoals Marseille, Nantes, Rennes en Lille, verstoorden studenten het verkeer.

De oppositionele Socialisten hadden de Raad van State gevraagd te beoordelen of het banenplan in strijd is met de grondwet. Volgens hen is dit inderdaad het geval, omdat het plan onderscheidt maakt tussen werknemers jonger en ouder dan 26 jaar. Ook zou het in strijd zijn met internationale regelgeving.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer