Doden door wateroverlast Midden-Europa
PRAAG/DRESDEN (ANP/AFP/DPA) - De jongste wateroverlast in grote delen van Midden- en Oost-Europa heeft zeker zes mensenlevens geëist. Onder de slachtoffers van het wassende water zijn enkele kinderen. Meldingen over verdrinkingen komen uit Slowakije en Tsjechië.
Duizenden mensen moesten gedwongen hun huizen verlaten. De autoriteiten in getroffen landen vrezen een herhaling van de zware overstromingen van vier jaar geleden. Het waterpeil steeg door de plotselinge dooi na zware sneeuwval. Voor vrijdag wordt veel regen verwacht.In Tsjechië evacueerden de autoriteiten in de nacht van woensdag op donderdag ongeveer 10.000 inwoners van een stad in het zuidoosten van het land wegens dreigende overstromingen. De stad Znojmo was in augustus 2002 al getroffen door overstromingen en de verwachting is dat de schade deze keer groter zal zijn.
Het water in de rivier Dyje steeg zodanig dat de hulpdiensten ontruiming van de stad noodzakelijk vonden. Ook het water in de Elbe, Morava en Vltava (Moldau) stijgt onrustbarend snel. In de hoofdstad Praag wordt voor het eerst een speciale waterkering gebruikt om te voorkomen dat de straten van de stad zullen overstromen.
De Tsjechische regering kwam donderdag in spoedzitting bijeen om de dreigende overstromingen te bespreken. Vanwege de gespannen situatie in hun grensgebied besloten de Tsjechische premier Paroubek en de Oostenrijkse bondskanselier Schüssel tot crisisoverleg.
Het water veroorzaakte ook problemen in de Duitse deelstaat Saksen. Het centrum van Pirna kwam onder water te staan door het stijgen van de Elbe. Bewoners langs de rivier werden geëvacueerd. In Bad Schandau, gelegen in het grensgebied met Tsjechië, moesten duizend mensen hun huizen verlaten.
Het hoge water veroorzaakte ook grote overlast in Polen, Hongarije en Roemenië. Verscheidene rivieren zijn hier al buiten hun oevers getreden.
Het waterpeil van de Rijn vertoont door stijgende temperaturen en neerslag weliswaar een lichte stijging, maar ligt nog ver beneden de alarmgrens.