CDA: klanten voedselbanken verplicht laten helpen
DEN HAAG (ANP) – Mensen die aankloppen bij een voedselbank moeten verplicht en begeleid geholpen worden een structurele oplossing te zoeken voor hun armoede. Vicefractievoorzitter Verburg van het CDA stelt dat in haar plan van aanpak ’Weer op eigen benen staan’ dat zij woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer zal inbrengen.
Verburg noemt als voorbeeld de voedselbank in Gorinchem waar klanten eerst wordt gevraagd of ze bereid zijn om met hulp van onder meer de gemeente hun problemen aan te pakken. „Als een alcoholist geen afkicktraject wil volgen, dan krijgt hij daar geen voedselpakket. Een voedselpakket is tijdelijke hulp. Het is niet de bedoeling dat de alcoholist een extra fles wiskey kan kopen".Verburg zegt de afgelopen tijd veel van de voedselbanken in 25 gemeenten te hebben bezocht. Volgens haar worden de circa 10.000 klanten van de particuliere hulpinstanties verschillend behandeld. Daar waar een goede samenwerking is met de gemeente en sociale dienst, ziet zij goede resultaten.
De Wet werk en bijstand (WWB) is in 2004 volgens Verburg ook ingevoerd om gemeenten meer maatwerk te laten leveren. Zij stelt dat armoede vaak complex is en diverse oorzaken kent, zoals ontslag, de wachttijd tussen aanvraag van een uitkering en daadwerkelijk het geld krijgen en de hobbels om hulp te vragen en te krijgen bij schulden, verslavings– en psychische problemen.
Het CDA wil dat meer gemeenten een actief netwerk gaan aanleggen voor armoedepreventie, die bestaat uit bijvoorbeeld ouderenorganisaties, diaconieën, scholen, maatschappelijk werk, huisartsen, wijkagenten en –verpleegkundigen. Ook moeten gemeenten coaches inzetten als een voedselpakket wordt aangevraagd en burgers actief informeren over het recht op bijzondere bijstand.
D66–Kamerlid Koser Kaya is kritisch over het CDA–plan, omdat voedselbanken als particuliere organisaties zijn ontstaan om mensen te helpen ongeacht de reden van hun armoede. „Als er nu ook samenwerking is met gemeenten, is dat mooi, maar dat kun je niet opleggen", stelt zij.
C. Sies van de Stichting Voedselbank Nederland noemt het CDA–plan leuk, maar twijfelt of het uitvoerbaar is. Volgens haar krijgen vooral voedselbanken in grotere steden vaak te horen dat samenwerking lastig is wegens een tekort aan mankracht bij gemeenten. „En wij werken met vrijwilligers, die vaak niet gekwalificeerd zijn om iemands doopceel te lichten. Toevallig werken bij sommige voedselbanken, zoals in Gorinchem, mensen met een achtergrond bij de sociale dienst of in het maatschappelijk werk".