Havel eist in brief aftreden Loekasjenko
PRAAG (AP) - De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko moet aftreden. Dat heeft de voormalige Tsjechische president Vaclav Havel samen met andere mensenrechtenactivisten dinsdag gesteld in een brief die hij heeft afgeleverd bij de Wit-Russische ambassade in Praag.
In de brief wordt het geweld tegen Wit-Russen die naar aanleiding van de verkiezingsoverwinning van de autoritaire president de straat op zijn gegaan veroordeeld en staat dat de verkiezingen oneerlijk zijn verlopen.Loekasjenko won bij de verkiezingen van 19 maart 83 procent van de stemmen en sleepte daarmee een derde ambtstermijn in de wacht. Er is grootschalig tegen Loekasjenko geprotesteerd en in reactie daarop zijn volgens mensenrechtenorganisaties zo’n duizend mensen opgepakt, onder wie oppositieleider Aleksandr Kozoelin. Onder meer de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben felle kritiek geuit op de gang van zaken in Wit-Rusland.
Tientallen jonge betogers trokken zich dinsdag niets aan van het verbod op demonstraties zonder machtiging van de overheid en lieten voor een gevangenis in Minsk hun ongenoegen blijken over Loekasjenko. Ook beschuldigden ze alle Wit-Russische televisiezenders van het verspreiden van leugens. Vijf demonstranten werden gearresteerd.
Zo’n twintig betogers die werden opgepakt toen hun tentenkamp in het centrum van Minsk vrijdag werd ontruimd, waren dinsdag nog in hongerstaking. De gedetineerden weigeren al vijf dagen voedsel uit protest tegen de erbarmelijke omstandigheden waaronder zij naar eigen zeggen vastzitten. Wegens het enorme aantal opgepakte betogers zitten de cellen overvol.
In de gevangenis van Zjodino, zo’n 50 kilometer ten oosten van de Wit-Russische hoofdstad, zouden achttien mensen in een cel voor vijf zitten.
Loekasjenko prees dinsdag tijdens een op de televisie uitgezonden kabinetsberaad het optreden van de politie. De president zei dat de rust en orde in het land zijn hersteld dankzij haar snelle en doeltreffende acties.
Een Wit-Russische rechtbank heeft ook een aantal journalisten veroordeeld wegens deelname aan de demonstraties na Loekasjenko’s omstreden verkiezingsoverwinning, hebben het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) en Verslaggevers zonder Grenzen (RSF) dinsdag gemeld. Het zou gaan om journalisten uit Wit-Rusland, Polen, Rusland en Georgië, die celstraffen tot vijftien dagen opgelegd hebben gekregen.
Volgens RSF zijn de laatste tijd zeker 26 journalisten gearresteerd, van wie er 17 nog steeds worden vastgehouden.