Overheid deelt aansprakelijkheid vogelgriepvaccin
DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid en het farmaceutische bedrijf Solvay delen de aansprakelijkheid voor bijwerkingen van het vogelgriepvaccin dat Solvay gaat maken.
De producent is alleen aansprakelijk voor bijwerkingen die hij had kunnen voorzien op basis van tests in de zes maanden die nodig zijn om het vaccin te ontwikkelen.Dat staat in het contract dat het ministerie en Solvay onlangs hebben afgesloten, zeiden woordvoerders van beide partijen gisteren.
De afspraken zijn nodig, omdat de farmaceutische industrie onder hoge tijdsdruk een vaccin moet ontwikkelen zodra het vogelgriepvirus van mens op mens gaat overslaan. De overheid heeft bij Solvay bij voorbaat 16 miljoen doses van het nog te ontwikkelen vaccin besteld.
De overheid neemt de aansprakelijkheid voor bijwerkingen op zich als die niet waren te voorzien met de tests, die Solvay in de korte ontwikkelingstijd alleen op kleine groepen mensen heeft kunnen doen, zei de woordvoerder van het ministerie.
Het gaat volgens een zegsvrouw van Solvay om een „noodsituatie.” Als de farmaceut zich bij de ontwikkeling houdt aan alle geldende regels, is het bedrijf niet aansprakelijk voor bijwerkingen die bij een normale productietijd in grootschalige tests wel aan het licht gekomen zouden zijn, zei ze.
Griepdeskundige B. Palache van Solvay zei in het televisieprogramma Andere Tijden ook dat de vaccinproducent niet kan opdraaien voor de gevolgen van de korte productietijd. „Het kan niet anders zijn dan dat overheden die aansprakelijkheid op zich nemen.” Daarmee heeft hij de gedeelde aansprakelijkheid van het bedrijf niet in twijfel willen trekken, zei de woordvoerster.
Tweede Kamerlid Ormel (CDA) wil desondanks opheldering van minister Hoogervorst (Volksgezondheid) over de afspraken met Solvay. „Vooraf moet duidelijk zijn hoe de aansprakelijkheid ligt”, zei hij in het NOS Journaal.