Druk op De Villepin neemt toe
PARIJS - De Franse premier Dominique De Villepin staat onder een steeds grotere druk om de omstreden versoepeling van het ontslagrecht voor jongeren in te trekken of aan te passen.
Behalve met aanhoudende protesten van onder anderen studenten en vakbonden ziet de premier zich ook steeds meer geconfronteerd met druk vanuit zijn partij UMP om een compromis te sluiten.De nieuwe wetgeving maakt het werkgevers mogelijk jongeren in de eerste twee jaar van hun dienstverband zonder opgaaf van reden te ontslaan. De regering gaat ervan uit dat bedrijven daardoor eerder jongeren aan zullen nemen, zodat de torenhoge jeugdwerkloosheid zal dalen.
Tegenstanders menen echter dat starters op de arbeidsmarkt daardoor te lang in onzekerheid worden gehouden.
De parlementsfractie van de centrumrechtse meerderheidspartij UMP liet dinsdag blijken voor een aanpassing te zijn. Ze wil onder meer dat werkgevers wel degelijk verplicht moeten worden een reden op te geven voor een ontslagaanvraag. Ook halvering van de ’proefperiode’ van twee jaar is wat de partij betreft bespreekbaar. UMP-minister van Economische Zaken en Financiën, Breton, sprak ook al van „aanpassingen.”
De premier toonde dinsdag bereidheid twee voorwaarden van het arbeidscontract waartegen Franse jongeren al weken demonstreren, te verzachten. Hij weigerde echter het contract in te trekken, dat werkgevers de mogelijkheid geeft jongeren tot 26 jaar in de eerste twee jaar van hun dienstverband zonder opgave van reden te ontslaan.
Het protest van studenten en scholieren breidde zich dinsdag verder uit. Honderden middelbare scholen werden door leerlingen deels of volledig bezet en ook op talrijke universiteiten was er sprake van bezettingsacties en blokkades. Voor 28 maart hebben bonden en studentenorganisatie opgeroepen tot werkonderbrekingen en demonstraties.
De oproerpolitie kwam dinsdagavond weer in actie bij de Sorbonne-universiteit in Parijs. De ME zette traangas in tegen relschoppers die poogden zich toegang verschaffen tot afgezette gedeelten van de Sorbonne, waar al eerder betogingen en ook een bezetting waren. De politie werd door tientallen actievoerders bekogeld met stenen en ook met enkele brandende matrassen.
Intussen is er ook relletje uitgebroken over een betoger van de vakbond SUD PTT die zaterdag tijdens ongeregeldheden in Parijs onder de voet werd gelopen na een charge van de mobiele eenheid. Hij raakte maandag in een coma. Volgens de bond ging de politie veel te hard tekeer, waardoor de 39-jarige zwaargewond raakte. Agenten zouden hebben geweigerd de man eerste hulp te verlenen.
Volgens opgave van de politie heeft het slachtoffer, die alcohol gedronken zou hebben, zelf verklaard te zijn aangevallen door andere betogers en niet door de politie.
De uitkomst van de presidents- en parlementsverkiezingen van volgend jaar zal wellicht worden beïnvloed door de kwestie. De populariteit van De Villepin heeft ernstig te lijden onder de ontstane onrust. De socialisten hebben beloofd de wet te zullen intrekken als ze weer aan de macht komen. Zowel linkse als rechtse tegenstanders roepen steeds harder om een aanpassing of intrekking van de wet.