Buitenland

Bush: Besluit over terugtrekking Irak is aan opvolger

WASHINGTON (AP) – De Amerikaanse president George Bush heeft dinsdag gezegd dat een besluit over terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak zal worden genomen door toekomstige presidenten en Iraakse leiders. Dat betekent dat de Amerikanen, als het aan Bush ligt, nog zeker tot en met 2008 in Irak zullen blijven.

21 March 2006 19:53Gewijzigd op 14 November 2020 03:35
WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush beantwoord vragen tijdens een persconferentie in het Witte Huis, dinsdag. De president werd hevig bevraagd op Irak. Foto EPA.
WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush beantwoord vragen tijdens een persconferentie in het Witte Huis, dinsdag. De president werd hevig bevraagd op Irak. Foto EPA.

Afkalvende steun voor de militaire operatie in Irak is een van de politieke problemen waarmee Bush kampt en die hij op zijn tweede persconferentie van dit jaar aan de orde stelde. Hij erkende dat het publiek steeds minder vertrouwen heeft in zijn Irak–beleid. „Niemand houdt van oorlog. Het wekt een gevoel van onzekerheid in het land." Ook gaf hij toe dat de twijfels over Irak onrust veroorzaken binnen zijn Republikeinse Partij. „Er is een zeker ongemak nu er een verkiezingsjaar aankomt.“Desondanks is hij van plan de troepen voorlopig in Irak te houden, zei hij. „Als ik niet geloofde dat we kunnen slagen was ik daar niet. Dan zou ik die kinderen daar niet heen sturen.” Het publiek moet zich voorbereiden op meer zware strijd in Irak, zei Bush. „De terroristen hebben niet opgegeven. Ze zijn hard. Ze doden graag." Dat Irak in burgeroorlog zou verkeren sprak hij echter tegen.

Dat hij vanaf vroeg in zijn presidentschap op een oorlog tegen Irak zou hebben aangestuurd, zoals een verslaggever suggereerde, sprak Bush tegen. „Dat is gewoon niet waar", zei hij. „Geen enkele president wil oorlog."

Behalve om het Amerikaanse publiek voor te bereiden op meer slecht nieuws uit Irak gebruikte Bush de persconferentie om een optimistisch beeld te schetsen van de Amerikaanse economie. Er is grote productiviteit, de inflatie is bedwongen en het netto gezinsvermogen is hoger dan ooit, zei hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer