Binnenland

„Andere aanpak nodig bij schuldhulpverlening”

DEN HAAG (ANP) – Bij de schuldhulpverlening vallen te veel mensen buiten de boot, vindt de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK). Van iedere honderd mensen die aankloppen, kunnen er 35 geen hulp krijgen omdat zij niet aan de voorwaarden voldoen.

17 March 2006 15:22Gewijzigd op 14 November 2020 03:34

Daarom wil de NVVK een geheel andere aanpak, waarbij niet de voorwaarden maar het vinden van een oplossing voorop staat. „De NVVK wil iedereen kunnen helpen", zei vrijdag NVVK–voorzitter G. Jaarsma. „Wij hebben een sociaalmaatschappelijke rol. Voor mensen met schulden zijn wij de laatste strohalm. Als wij voor een derde niets kunnen doen, doen wij iets niet goed".De NVVK werkt nu volgens strakke processen en voorwaarden. Iemand die in de bijstand zit en een auto heeft, moet bijvoorbeeld eerst zijn auto verkopen om voor hulp in aanmerking te komen. Weigert hij, dan krijgt hij geen hulp bij het saneren van zijn schulden.

Volgens de aanpak die de NVVK voor ogen staat wordt dan gezegd: we helpen wel om een structurele oplossing te vinden voor de financiële problemen. Maar de schulden moeten voor de volle 100 procent worden betaald, ook al duurt het tien jaar. De NVVK gaat dan niet aan de schuldeisers vragen genoegen te nemen met betaling van een deel van de schuld, wat wel gebeurt als iemand aan de voorwaarden voldoet.

Verder heeft de NVVK nu als stelregel dat schulden in drie jaar moeten worden betaald. Heeft iemand een schuld van 10.000 euro en kan hij per maand 100 euro missen, dan probeert de schuldhulpverlening met de schuldeisers te regelen dat die genoegen nemen met in totaal 3600 euro (36 maal 100 euro).

De NVVK wil voortaan voor mensen die wel aan de voorwaarden voor schuldsanering voldoen, verschillende termijnen te hanteren. Jongeren zouden er bijvoorbeeld zes jaar over kunnen doen, mensen boven de 50 drie jaar. Dan krijgen schuldeisers een groter deel van hun geld terug en zijn dan waarschijnlijk eerder bereid mee te werken aan zo’n regeling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer