Baas bij ramp Schiphol snel bekend
DEN HAAG (ANP) – Het kabinet bepaalt binnenkort wie bij een ramp of crisis op de luchthaven Schiphol de hulpverlening moet coördineren. De discussie daarover duurt al zo’n tien jaar. De ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner (Justitie) dachten eind vorig jaar de oplossing te hebben bedacht, maar die is alweer van tafel, omdat de bestuurders zich er niet in konden vinden.
Dat bleek woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de slepende kwestie. Schiphol valt nu onder de gemeente Haarlemmermeer. Die beschikt over voldoende politie, maar bij een ramp op de luchthaven moeten de brandweer en ambulances uit Amsterdam komen.De ministers wilden de hulpverlening voortaan laten aansturen door de regio Amsterdam–Amstelland. De politie van Haarlemmermeer moest volgens hen echter deel blijven uitmaken van de politieregio Kennemerland, die dan bij rampen zou worden aangestuurd door burgemeester Cohen van Amsterdam. Cohen en de gemeente voelden daar niets voor, omdat de verschillende diensten naar hun mening in één hand moeten zijn.
Het kabinet spreekt over twee weken over de kwestie, kondigde Remkes aan, nadat het CDA, de PvdA, de SP en de ChristenUnie er bij hem op hadden aangedrongen snel knopen door te hakken. Volgens SP–Kamerlid Irrgang is er sprake van een „ordinair machtsspel”. Remkes wees erop dat het een gecompliceerde discussie is waarin veel tegenstrijdige belangen een rol spelen.
Volgens hem zijn er vijf scenario’s mogelijk. Een daarvan is om van Schiphol een aparte veiligheidsregio te maken. In elk geval het CDA is daar voor. Voor de ChristenUnie is die optie bespreekbaar. Remkes, die zijn voorkeur nog niet aangaf, zei dat ook aan dit model nadelen kleven. Zo blijft de veiligheidsregio dan afhankelijk van bijstand uit de regio (politie Kennemerland, brandweer en geneeskundige hulp uit Amsterdam).
Als de luchthaven een veiligheidsregio wordt, moet die het ’golden hour’ zelfstandig aankunnen, zei Remkes. Dat is het cruciale eerste uur na een ramp waarbij de snelheid van de hulpverlening bepalend is voor de overlevingskansen van slachtoffers.