„Behoud unieke panden Soesterberg”
SOESTERBERG - Bij het maken van plannen voor de herinrichting van de vliegbasis Soesterberg, die volgend jaar dichtgaat, moeten beter worden gelet op de aanwezigheid van historische gebouwen op het vliegveld. Dat zegt journalist Kees Volkers, auteur van het dinsdag verschenen boek ”Geheim landschap”.
In zijn publicatie gaat Volkers uitgebreid in op de 200-jarige aanwezigheid van militairen op de Utrechtse Heuvelrug. Hij onderscheidt drie fases: de Franse, de Duitse en de Amerikaanse. Alle drie deze landen drukten korte of langere tijd hun stempel op het gebied door de aanwezigheid van militairen.Volgens de auteur brengt de geslotenheid van de basis en de omliggende militaire complexen met zich mee dat sommige gebouwen goed zijn bewaard. Zo ontdekte hij op de vliegbasis een soort torentje dat uit 1910 blijkt te dateren. Indertijd diende het als kantoor voor de firma Verwey en Lugard, het eerste bedrijfje in Nederland dat zich met vliegactiviteiten bezighield. „Het is het oudste nog bestaande luchtvaartgebouw van Nederland. Volgens het archief van de gemeente Soest zou het echter al gesloopt zijn. Ik zie het echt als een ontdekking dat het er nog blijkt te bestaan.”
Volkers, die in opdracht van de provincie Utrecht onderzoek deed naar cultuurhistorische, militaire bouwwerken rond Soesterberg, meent dat het van groot belang is nu aandacht te vragen voor beeldbepalende landschapselementen. „Het Wallaardt Sacrékamp, ten westen van de vliegbasis, toont nu nog heel goed hoe het er oorspronkelijk uitzag als Duits Waldlager. De toen gebouwde legercomplexen staan er nog steeds. Maar plannen voor de herinrichting van het gebied lijken de richting uit te gaan van woningbouw. Mijn devies is: let daarbij goed op de bestaande bebouwing.”
Rond Soesterberg is volgens Volkers vooral nog veel „foute historie” terug te vinden. Hij wijst erop dat een aantal beeldbepalende gebouwen dateert uit de tijd van de Duitse bezetting. „Het officierscasino in Soesterberg was bijvoorbeeld het Wehrmachtsheim. Dat zie je in de architectuur nog goed terug. Ook staat er een aantal panden met Duits vakwerk in en om de basis.”
Speciale aandacht verdienen volgens Volkers de nog ruimschoots aanwezige gebouwen en bunkers uit de Koude Oorlog. „Er is nog onvoldoende besef van de waarde daarvan. Voor je het weet zijn ze daarom gesloopt en verdwenen. Probeer ze gewetensvol in de omgeving in te passen.”