Buitenland

Afrikaanse Unie wil bestand in Darfur

LAGOS/NEW YORK - Bemiddelaars van de Afrikaanse Unie (AU) hebben de strijdende partijen in de Sudanese regio Darfur opgeroepen uit humanitaire overwegingen een bestand af te kondigen. In een verklaring van maandag stelde de AU dat het „lot van miljoenen lijdende mensen in Darfur” in handen is van de groeperingen die elkaar in de regio naar het leven staan.

Buitenlandredactie
14 March 2006 09:23Gewijzigd op 14 November 2020 03:33

Ook de VN-coördinator voor noodhulp, Jan Egeland, luidde maandag de noodklok over de toestand in Darfur. Hij zei dat voor 3,3 miljoen mensen een gevaarlijke situatie ontstaat, omdat hulpverleners hen door de onveilige situatie niet kunnen bereiken. Egeland zei dat voor hulpverlening in Darfur met spoed een bedrag van 540 miljoen euro nodig is. De AU noemde de humanitaire situatie in het gebied „rampzalig.”De AU stelde in haar verklaring dat „de tijd om is” voor de Sudanese partijen die om de tafel zitten. Eerdere akkoorden werden door alle partijen stelselmatig met voeten getreden. De AU wil nu dat alle strijdende groeperingen zich uit het gebied terugtrekken, zodat de AU-troepen een bufferzone kunnen opbouwen.

Afgelopen vrijdag besloot de AU haar missie in Darfur tot 30 september te verlengen en het mandaat nog niet over te dragen aantroepen van de Verenigde Naties. Het huidige mandaat van de AU liep tot eind deze maand. De verlenging geeft de Afrikaanse organisatie, die graag de operatie wil overdragen, meer tijd om Sudan ervan te overtuigen troepen van de VN toe te laten. De VN-Veiligheidsraad liet maandag in een verklaring weten verheugd te zijn over het AU-besluit de missie in Darfur voort te zetten.

De speciale VN-gezant voor Sudan, Jan Pronk, riep vorige week nog krachtig op tot vervanging van de AU-troepen door VN-troepen. Hij bezocht onlangs verschillende steden in Darfur, waaronder Gereida. In zijn weblog schrijft hij: „Ik heb gelezen in recente rapporten van de Afrikaanse Unie dat duizenden leden van milities alle dorpen in de buurt van de stad etnisch hebben gezuiverd. Daarbij zijn alleen al in de afgelopen twee maanden honderden burgers vermoord.” De vredessoldaten van de AU kunnen geen effectieve bescherming bieden omdat de vredesmacht beschikt over te weinig mensen, te weinig wapens en een zeer beperkt mandaat, aldus Pronk. „Geen wonder dat de mensen van Gereida schreeuwden dat zij de Afrikaanse Unie niet langer vertrouwen (…) en dat zij een beroep doen op de VN om vredestroepen te sturen om hen te redden.” De Sudanese regering is mordicus tegen machtsovername door VN-troepen. Vorige week organiseerde ze demonstraties tegen de VN in de hoofdstad Khartoem. De regering wil geen VN-troepen, omdat dat de strijdende rebellen juist in de kaart zou spelen. Blauwhelmen zijn ook pas welkom als er een bestand is gesloten in het gebied, zo stelt Khartoem.

De Sudanese president Omar al-Bashir zei maandag dat hij zich extra zal inspannen om tot vrede in Darfur te komen. „De mensen in Darfur kunnen in de komende maanden het bereiken van vrede vieren”, aldus de president.

Sinds begin 2003 vechten Arabische Janjaweedmilities tegen de lokale zwarte bevolking in Darfur. Volgens waarnemers opereren de milities met gedoogsteun van de moslimautoriteiten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer