Uitbater Borssele: Geen illegale opslag kernafval
ROTTERDAM (ANP) - Energiebedrijf EPZ, uitbater van de kerncentrale Borssele, ontkent dat het zijn kernafval illegaal opslaat bij de Franse opwerkingsfabriek Cogema.
Volgens EPZ wordt een deel van het plutonium afkomstig van Borssele „in beheer gegeven” aan Cogema, dat garandeert dat alle plutonium in 2019 gerecycled of verkocht is. In 2015 eindigt het huidige opwerkingscontract met de Fransen.Dat bleek maandag bij de openbaarmaking van het contract tussen EPZ en Cogema. De Franse rechter bepaalde begin maart dat Cogema aan Greenpeace Frankrijk inzage moet geven over haar bedrijfsvoering. Greenpeace hoopt met het contract aan te tonen dat Cogema illegaal Nederlands kernafval opslaat. Dat is in strijd met de Franse wet, vermoedt de milieuorganisatie. „Maar Greenpeace heeft geen poot om op te staan”, aldus EPZ-splijtstofdeskundige Jan Wieman. Greenpeace bestudeert de documenten en kon nog niet reageren.
Momenteel ligt er 1370 kilo Nederlands plutonium in de opslagbunkers in de opwerkingsfabriek van Cogema bij Le Havre.
Jaarlijks komt daar 100 kilo bij, zo blijkt uit een toelichting van EPZ. Sinds de aanvang van het opwerkingscontract in 1973 is 1328 kilo plutonium verkocht of hergebruikt voor MOX-brandstof.
De vraag naar plutonium is door het wereldwijde overschot beperkt. EPZ moet er dan ook geld op toeleggen, erkent Wieman. Maar hij heeft er vertrouwen in dat, conform het contract met de Fransen, in 2019 het Nederlandse plutoniumsaldo op nul staat.
Kamerlid Diederik Samsom (PvdA), verklaard tegenstander van het opwerken, is zeer sceptisch over het door Cogema beloofde wegwerken van het Nederlandse plutoniumoverschot. „De berg blijft alleen maar groeien, het aanbod is veel groter dan de vraag.” De Kamer debatteert de komende weken over het openhouden van Borssele tot na 2013. „Zeker met de contractuele einddatum van 2015 komt het mogelijk openhouden van Borssele tot 2033 in een ander licht te staan”, aldus Samson. In 2015 verlopen de huidige afspraken tussen EPZ en Cogema.
Als de voorliggende kernenergiewet wordt aangenomen, zal ook de politiek een stem hebben in de kwestie. Het is dan de vraag of Nederland doorgaat met het opwerken en tegen welke prijs. In de afspraken tussen EPZ en Cogema staat volgens het energiebedrijf weinig nieuws. Het kabinet is altijd juist geïnformeerd over de opwerkingscontracten, benadrukte Wieman.
In de Franse opwerkingsfabriek wordt het afval uit Nederlands enige kerncentrale gescheiden. Uiteindelijk blijft er uranium, plutonium en een relatief kleine hoeveelheid radioactief restafval over. Het uranium wordt verrijkt, waardoor het opnieuw als kernbrandstof kan dienen. Het radioactieve restafval gaat terug naar Borssele, waar het sinds 2004 wordt opgeslagen. Het plutonium blijft eigendom van EPZ maar is tijdelijk opgeslagen in de Franse afvalbunkers.