SGP/CU Goes voor het eerst in college
GOES - Twee dagen na de gemeenteraadsverkiezingen hebben het Groningse Bellingwedde en het Zeeuwse Goes al een nieuw college. In de laatste gemeente mag voor het eerst in de geschiedenis de SGP/ChristenUnie een wethouder leveren. Kandidaat is SGP’er J. Adriaanse.
CDA, VVD en SGP/ChristenUnie in Goes maakten donderdag bekend dat de komende vier jaar de coalitie uit deze partijen zal bestaan. Dat levert in de Zeeuwse gemeente wel flink wat deining op. De grootste partij in de Zeeuwse gemeente, de PvdA, moet nu onverwachts genoegen nemen met een rol in de oppositie. De partij ging van 5 naar 7 zetels. Het CDA, dat een zetel verloor en er 6 overhield, nam echter het voortouw in besprekingen met SGP/ChristenUnie en VVD, die beide 4 zetels hebben. Op dit moment bestaat het college in Goes uit de CDA, PvdA, VVD en GroenLinks.Lijsttrekker M. ’t Hart van de PvdA is geschokt. „Niet alleen ik, maar heel de fractie. Ik durf nog geen voorspellingen te doen, maar alle ingrediënten voor verstoorde verhoudingen zijn aanwezig.” Toekomstig CDA-wethouder R. Dieleman zegt zich van geen kwaad bewust te zijn.
SGP/CU-fractievoorzitter A. B. van der Reest kan de frustraties bij de PvdA goed begrijpen. Toch vindt hij niet dat de gang van zaken rond het woensdagavond gesloten akkoord geen schoonheidsprijs verdient. „We zijn door het CDA uitgenodigd om woensdagavond met die partij en de VVD een oriënterend gesprek te voeren. Aan het eind van de avond kwamen we samen tot de conclusie dat er op hoofdlijnen overeenstemming is over een nieuw collegeprogramma.”
Juist om een zo volledig mogelijke openheid in acht te nemen, besloten de partijen direct de andere partijen en de pers te informeren. Van der Reest: „Natuurlijk ligt het voor de hand dat de grootste partij het initiatief neemt tot het voeren van coalitiebesprekingen. Dat ligt echter niet vast in de Gemeentewet. We hadden ook kunnen wachten op de PvdA, dan een rituele dans kunnen opvoeren en vervolgens toch als CDA, VVD en SGP/ChristenUnie verder kunnen gaan. Daar hadden we geen zin in. Wel hebben we nog gesproken over de mogelijkheid om de PvdA bij het nieuwe college te betrekken. Uiteindelijk hebben we daarvan afgezien.”
Van der Reest ontkent dat er al voor de verkiezingen in achterkamertjes is onderhandeld over een nieuw college. Ook vindt hij het geen bezwaar dat zijn partij juist op biddag heeft gesproken met CDA en VVD. „Ik heb er geen kerkdienst voor hoeven verzuimen.”
De nieuwe collegepartijen hopen volgende week het nieuwe collegeprogramma te presenteren. Van der Reest: „We hebben uitvoerig gesproken over thema’s zoals koopzondagen, het houden van evenementen op zondag en het gedoogbeleid rond softdrugs.”
Voor de SGP/CU is J. Adriaanse (59) uit Goes kandidaat-wethouder. Op dit moment is Adriaanse statenlid voor de SGP in Zeeland en raadsgriffier in de gemeente Goes. Welke portefeuille hij krijgt, wordt pas volgende week bekend.
Niet alleen Goes heeft een nieuw college. Het Groningse Bellingwedde was donderdag de eerste gemeente die dat nieuws kon vertellen. Net als de afgelopen vier jaar bestaat de coalitie er uit PvdA en CDA.
Amsterdam heeft nog geen nieuw college, maar zeker is wel dat er geen lokale partij aan zal deelnemen. Amsterdam Anders/ De Groenen, de enige lokale partij die bij de voorlopige uitslag van dinsdag nog op één zetel kon rekenen, moet deze afstaan, zo bleek donderdag uit de definitieve uitslag. De zetel ging door een verschil van drie stemmen naar GroenLinks.
Burgemeester Opstelten van Rotterdam heeft op verzoek van de PvdA, die bij de gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij is geworden, P. Boekhoud benoemd tot informateur voor de vorming van een nieuw Rotterdams college. Zijn taak is te onderzoeken welke programmatische en politieke mogelijkheden er zijn om tot een college te komen dat kan steunen op een zo groot mogelijke meerderheid in de gemeenteraad. PvdA-fractievoorzitter Van Heemst had om een formateur gevraagd. De andere fractievoorzitters hebben zijn verzoek overgenomen. Boekhoud is voorzitter van het college van bestuur van het Albeda College en lid van de Economic Development Board Rotterdam.
De onderhandelaars voor een nieuw college in Den Haag hoeven met slechts 12 partijen rekening te houden. Dat lijkt veel, maar in de hofstad deden 29 partijen mee aan de verkiezingen. Vier lokale partijen, de LPF en CU/SGP haalden elk één zetel. O. Gül van Islam Democraten was het enige nieuwe raadslid dat vanaf een onverkiesbare plaats kwam. Hij kreeg voldoende voorkeurstemmen om de twee kandidaten boven hem voorbij te streven.