Buitenland

„Aids-drama nog maar in beginfase”

De aids-epidemie, die wereldwijd al ruim 20 miljoen mensen het leven heeft gekost, verkeert in feite nog maar in de beginfase. De komende twintig jaar zullen 68 miljoen mensen sterven aan aids in de 45 landen die het zwaarst te lijden hebben onder het virus. Dat zijn vijf keer zoveel slachtoffers als de ziekte de afgelopen twintig jaar maakte.

Buitenlandredactie
3 July 2002 07:05Gewijzigd op 13 November 2020 23:39

Dat staat in het dinsdag gepubliceerde rapport dat is opgesteld door Unaids, het gezamenlijke HIV- en aids-programma van de Verenigde Naties.

Uit het Unaids-rapport blijkt dat de aids-epidemie haar hoogtepunt nog niet heeft bereikt. Het aids-virus HIV wint met grote snelheid aan terrein in dichtbevolkte landen als China, India en Indonesië. Daarnaast stelt Unaids dat het belang van voorbehoedsmiddelen nog steeds niet helemaal lijkt te zijn doorgedrongen tot de Europese en de Noord-Amerikaanse maatschappij, waardoor het aantal seropositieven daar oploopt. In Oost-Europa stijgt het aantal mensen dat besmet is met HIV het snelst.

„We hebben met ons allen ernstig onderschat hoe erg dit ging worden”, zei directeur Peter Piot van Unaids. „Het ongekende slagveld dat de aids-epidemie de laatste twintig jaar heeft aangericht, zal de komende decennia alleen maar groter worden als de strijd tegen de ziekte niet drastisch wordt uitgebreid”, aldus Piot.

In rijke landen moet de veiligvrijencampagne die in de jaren ’80 en ’90 vruchten afwierp, opnieuw leven worden ingeblazen. Het aantal mensen dat in die landen seksueel overdraagbare aandoeningen oploopt, begint weer toe te nemen, aldus het rapport.

De meeste mensen die met HIV besmet zijn, wonen in ontwikkelingslanden. Minder dan 4 procent van de seropositieven heeft daar de beschikking over aids-remmers, stelt het rapport. Unaids roept de overheden, maar ook de privé-sector in het rapport op tot meer betrokkenheid.

In Oost-Europa raakten vorig jaar 250.000 mensen besmet, waarmee de regio het hoogste aantal nieuwe gevallen ter wereld kent. Ook blijkt de ’natuurlijke grens’ van de epidemie in het zuiden van Afrika vooralsnog niet te zijn bereikt: het percentage zwangere vrouwen dat seropositief is, blijft er oplopen. Verder bleek vorige week al uit een VN-studie dat het aantal besmette Chinezen de komende acht jaar explosief zal stijgen van 1,5 miljoen vandaag de dag tot 10 miljoen in 2010. De regering van China deed de conclusies van dat onderzoek af als inaccuraat. In buurland India zijn momenteel 4 miljoen mensen besmet met het aids-virus; alleen Zuid-Afrika kent meer gevallen. In Indonesië raken in toenemende mate prostituees en drugsgebruikers besmet.

Volgens een rapport van Unicef, dat ook dinsdag werd gepresenteerd, vormen vooral kinderen en jongeren een risicogroep. Uit het onderzoek van Unicef blijkt dat de meerderheid van de jongeren geen flauw benul heeft van de manieren waarop aids wordt overgedragen en van preventiemiddelen.

Het positieve nieuws dat het Unaids-rapport dinsdag bracht, was dat bijna honderd landen een nationaal aids-beleid hebben ingevoerd. Bovendien zijn Zambia en Uganda erin geslaagd het percentage seropositieve vrouwen te doen dalen. Ook is in Polen de verspreiding van de ziekte onder drugsgebruikers in omvang afgenomen.

Zondag begint in het Spaanse Barcelona een internationale aids-conferentie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer