Amerikaanse ambassadeur Irak vreest burgeroorlog
BAGDAD/WASHINGTON (ANP) – De Amerikaanse invasie in Irak heeft explosieve etnische en sektarische spanningen losgemaakt die kunnen leiden tot een regelrechte burgeroorlog waarin de hele Golfregio kan worden meegesleurd. Dat zei de Amerikaanse ambassadeur in Irak, Zalmay Khalilzad, in een dinsdag gepubliceerd interview met de krant Los Angeles Times.
De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld zei dinsdagavond de woorden van de gezant „niet te willen tegenspreken". Hoewel Rumsfeld vindt dat de mediaberichten over het geweld in Irak worden overdreven, noemde hij Khalilzad „een expert die ter plaatse is en het dus kan weten".De opmerkingen van de ambassadeur waren de meest pessimistische uitlatingen van een hoge Amerikaanse functionaris over de situatie in Irak sinds de invasie in 2003. Volgens Khalilzad zal in geval van een burgeroorlog een aantal Arabische buurlanden mogelijk de zijde van de soennitische minderheid in Irak kiezen en zal Iran de sjiitische meerderheid steunen, aldus de ambassadeur.
Volgens Rumsfeld is Iran al enige tijd bezig met een militaire infiltratie van buurland Irak en de machthebbers in Teheran begaan daarmee een grote „beoordelingsfout".„Ze sturen mensen naar Irak die dingen doen die schadelijk zijn voor de toekomst van Irak", aldus Rumsfeld tijdens een persconferentie in Washington. Volgens de bewindsman gaat het om leden van de Revolutionaire Garde, de paramilitaire beweging die nauwe banden heeft met de geestelijke machthebbers in Iran.
Khalilzad waarschuwde ook dat het Amerikaanse leger zich niet te snel uit Irak moet terugtrekken. Over een paar dagen neemt de Amerikaanse regering waarschijnlijk een besluit over een troepenreductie van 130.000 naar 100.000 manschappen in het Arabische land.
Een hoge Britse militair onderstreepte dinsdag dat in de zomer van 2008 bijna alle Britse militairen Irak moeten hebben verlaten. Luitenant–generaal Nick Houghton, de hoogste Britse militair in Irak, zei dat in een gesprek met het conservatieve dagblad The Daily Telegraph. Groot–Brittannië heeft ongeveer 8000 militairen in Irak. Tot nu toe had Londen geen tijdschema gegeven voor de terugtrekking.
„Er ligt een delicate lijn tussen te lang blijven en te snel vertrekken", citeerde de krant Houghton. „Een militaire overgang van twee jaar heeft een redelijke kans om de valkuilen te vermijden die ontstaan als we langer blijven dan we welkom zijn, maar geeft ons tegelijk nog de beste kans om de Iraakse veiligheidstroepen te versterken". Hij zegt dat het plan alleen kan werken als er een Iraakse regering van nationale eenheid komt en de sektarische spanningen niet verder oplopen.
Houghton verklaarde dat de top van het Amerikaanse leger in Irak met het plan instemt, maar dat het nog niet definitief is vastgelegd. Het Britse ministerie van Defensie liet weten dat de opmerkingen van de luitenant–generaal niet absoluut zijn. Volgens een woordvoerder ging het om mogelijke scenario’s, uitgaande van bepaalde condities. „Het punt is dat er nog geen besluiten over zijn genomen".
Australische militairen blijven overigens zeker tot in de loop van volgend jaar in het zuiden van Irak, zei de Australische minister Nelson van Defensie tijdens een bezoek aan het 460 man sterke contingent in Irak, aldus de krant The Australian. Het Australische leger beschermt Japanse militairen in de provincie Al Muthanna die daar meehelpen aan de wederopbouw. In deze provincie zaten eerder Nederlandse militairen.