Leger Israël wil zich verder terugtrekken
JERUZALEM (AP) - Israëlische legerleiders hebben plannen opgesteld om de contacten met de Palestijnen tot een minimum te beperken, de Gazastrook verder te isoleren en meer nederzettingen op de Westoever te ontruimen. Dat hebben bronnen bij de veiligheidsdienst gisteren gezegd.
Zondag zei een medewerker van waarnemend premier Ehud Olmert al dat Israël geïsoleerde nederzettingen op de Westoever zal ontruimen en zelf zijn grens met de Palestijnse gebieden trekken als Olmerts Kadimapartij de verkiezingen van 28 maart wint. De kans daarop wordt groot geacht.De bronnen bevestigden nieuwsberichten dat de legerleiders vorige week samen met de regering plannen hebben gemaakt om de contacten met de Palestijnen tot een minimum te beperken, maar met formele voorstellen zullen wachten tot na de verkiezingen.
Volgens de krant Ha’aretz zou het de bedoeling zijn de Israëlische grens geheel te sluiten voor Palestijnse arbeiders en handelaren die nu nog mondjesmaat -zo’n 7000 per dag- worden toegelaten, Palestijns verkeer tussen de Gazastrook en de Westoever te verbieden en de leverantie van elektriciteit, water en brandstof aan de Gazastrook af te bouwen.
De Palestijnen zouden dan door Israël in staat worden gesteld de bouw van een eigen lucht- en zeehaven -projecten die door Israël zijn stilgelegd- te voltooien en zelf goederen te gaan in- en uitvoeren.
Steun voor eenzijdige maatregelen is in Israël gegroeid sinds de radicale Hamas bij de Palestijnse verkiezingen van januari een absolute meerderheid behaalde. Olmert zei zondag dat Israël niet op een overeenkomst met de Palestijnen zal wachten om zijn grenzen te bepalen. Israël zal het initiatief nemen, zei hij, „als we vinden dat de Palestijnen niet klaar, niet voorbereid of niet rijp genoeg zijn om de nodige aanpassingen te doen om klaar te zijn voor deze uitdaging”.
Het nieuwe, door Hamas gedomineerde Palestijnse parlement besloot gisteren op zijn eerste zitting alle besluiten ongeldig te verklaren die de Fatahpartij er op de laatste zitting van het oude parlement door heeft gejaagd. Een daarvan gaf de Palestijnse leider Mahmoud Abbas het recht leden aan te wijzen voor een constitutioneel hof dat bij conflicten tussen de president en de premier het laatste woord zou hebben. Een ander was de benoeming van vijf leden van Fatah op cruciale posten, zoals het hoofd van de personeelsafdeling van de Palestijnse Autoriteit, die een stem heeft bij het aannemen en ontslaan van functionarissen.