Buitenland

Verzet tegen premier Irak

BAGDAD (ANP) – Iraakse partijen verzetten zich steeds meer tegen de gedoodverfde premier Al Jaafari. Door deze crisis laat de vorming van een nieuwe regering nog langer op zich wachten.

2 March 2006 19:22Gewijzigd op 14 November 2020 03:31

Het politieke conflict komt in een periode van oplaaiend geweld tussen de islamitisch–sjiitische meerderheid en de soennitische minderheid in Irak.De Koerdische en soennitische politieke fracties willen niet dat de sjiitische regeringsleider Al Jafaari op die post blijft in een nieuwe regering. Volgens vooraanstaande politici is de demissionaire premier „ongeschikt". De Koerden en soennieten kunnen met hem geen regering vormen omdat hij niet neutraal is, aldus de Koeridsche politicus Othman.

Behalve het zwakke optreden van Al Jaafari wordt ook zijn beleid bekritiseerd om alleen sjiieten te benoemen op de belangrijkste ministerposten. Bovendien zouden soennieten het doelwit zijn van doodseskaders van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Als reactie op de motie van wantrouwen zegde Al Jaafari een ontmoeting met politieke leiders af, meldde de Britse omroep BBC donderdag. Jaafari wilde juist praten over de problemen bij de regeringsonderhandelingen en het geweld tussen soennieten en sjiieten.

Al Jaafari was vorige maand met een stem verschil door de Verenigde Iraakse Alliantie (VIA) aangewezen als kandidaat–premier. In de VIA zijn de grootste religieuze sjiitische partijen verenigd. De alliantie bezet 128 van de 275 zetels in het parlement en mag de premier leveren.

Al Jaafari dankte zijn herverkiezing aan de steun van de aanhang van de radicale sjiitische geestelijke Al Sadr. Andere partijen in de VIA gaven hun voorkeur aan vicepresident Adel Abdul Mahdi. De Koerden en soennieten, die samen bijna honderd zetels bezetten, gaan de VIA vragen de beslissing te herzien om Al Jaafari aan te wijzen als kandidaat–premier.

De Iraakse leiders staan onder grote druk om het religieuze geweld in te dammen. De laatste week zijn al meer dan vierhonderd mensen gedood na de aanslag op een belangrijke sjiitische moskee. Volgens de internationale gemeenschap draagt het falen om een nieuwe regering te vormen bij aan de spanningen.

Onbekende mannen beschoten donderdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad de auto waarin de belangrijke soennitische leider Adnan Al Dulaimi zat. Al Dulaimi bleef ongedeerd, maar een lijfwacht kwam om het leven. Al Dulaimi riep zijn aanhang na de mislukte aanslag op tot kalmte. Zijn beweging, het Iraakse Consensus Front, besloot vorige week de gesprekken over de vorming van een nieuwe regering te boycotten.

De militie van de radicale sjiitische geestelijke Al Sadr gaat een deel van de bescherming van de sloppenwijk Sadr–stad in Bagdad voor haar rekening nemen. Al Sadr reageerde hiermee op een aanslag eerder donderdag in dit deel van de hoofdstad, waarbij vijf mensen omkwamen. Aanslagen zijn in Sadr–stad, een bolwerk van aanhangers van Al Sadr, in tegenstelling tot de rest van de stad zeldzaam. Veel vergeldingsaanslagen op soennieten de afgelopen week zijn toegeschreven aan de Sadr–militie, het zogeheten Mahdi Leger.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer