Binnenland

Onrust rond recreatiewoningen Oude-Tonge

OUDE-TONGE - Zeventien gezinnen op recreatiepark De Krammer in Oude-Tonge voelen zich gedupeerd. Ze moeten een deel van hun woning slopen en aan de gemeente Oostflakkee een dwangsom van 25.000 euro betalen. De totale kostenpost is zo’n 100.000 per gezin. De eigenaren hebben zich inmiddels verenigd en eisen genoegdoening.

Jeroen van der Laan
2 March 2006 11:55Gewijzigd op 14 November 2020 03:31
OUDE TONGE – Eigenaar Marcel Latooy van recreatiewoning 125: „De kosten voor onder andere de sloop zullen oplopen tot ongeveer 100.000 euro. Dat is niet te betalen.” Foto Persburo Flakkee
OUDE TONGE – Eigenaar Marcel Latooy van recreatiewoning 125: „De kosten voor onder andere de sloop zullen oplopen tot ongeveer 100.000 euro. Dat is niet te betalen.” Foto Persburo Flakkee

Niets wees erop dat er in 2001 iets mis was met de vergunning voor het nieuw te bouwen recreatiepark De Krammer in Oude-Tonge. Integendeel, projectontwikkelaar Byzantium bood de bewoners zelfs aan om het terras bij te kamer te betrekken. Ongeveer een kwart van de bewoners koos hiervoor.In maart 2003 constateerde de gemeente Oostflakkee dat de inhoudsmaten van 21 recreatiewoningen te groot waren. Dat kwam doordat bij deze woningen het terras bij de woonkamer was getrokken. Al snel bleek dat er nooit vergunningen zijn aangevraagd voor het bijtrekken van het terras. De kopers wisten van niets.

Na een gesprek en een juridisch onderzoek constateerde de gemeente dat de kopers verantwoordelijk waren voor de bouwvergunning. Zij hadden immers de koopovereenkomst getekend. Projectontwikkelaar Byzantium is met de noorderzon vertrokken.

De gedupeerden verenigden zich en startten een gerechtelijke procedure tegen de gemeente. Ze proberen te voorkomen dat een gedeelte van hun woonkamer tegen de vlakte moet. Als schikkingsvoorstel hebben zij richting de gemeente gevraagd om een tijdelijke ontheffing totdat de woning wordt verkocht. De koper zou dan de verwijdering van de muur en de ramen moeten betalen.

De gemeente ziet daar niets in en schoof het voorstel vorige week terzijde. Ook de dwangsom van 25.000 euro is niet van tafel. Sterker nog: in sommige gevallen is de gemeente al overgaan tot het innen van het geld. Daarnaast heeft de gemeente beslag gelegd op enkele woningen.

„Kijk hier draait alles om.” Marcel Latooy, eigenaar van huis 125, wijst naar twee ramen en één muur. „Dit dichtgezette terras moeten worden afgebroken. Dat betekent dat wij dit gedeelte wat nu bij de kamer is getrokken moeten afbreken.”

De situatie van Latooy is alles behalve rooskleurig. „Wij lijden zwaar onder deze situatie. Het levert grote onzekerheid op. Dat merk je, geestelijk, lichamelijk, maar ook financieel. De kosten zijn enorm en zullen oplopen tot ongeveer 100.000 euro per gezin. Dat is voor mij absoluut niet te betalen”, aldus Latooy.

„Daarnaast wonen wij sinds maart 2003 al in een bouwput. Het park wordt niet verder afgebouwd en de verkoop ligt stil. Sommige mensen parkeren hun auto al niet meer voor hun huis omdat zij bang zijn dat de deurwaarder deze in beslag neemt! Het is verschrikkelijk dat dit allemaal gebeurt vanwege een dichtgezet terras waar de bewoners geen schuld aan hebben.”

Burgemeester Van Pelt van Oostflakkee is van mening dat het college de wet heeft toegepast, hoe vervelend en wrang hij deze situatie ook voor de bewoners vindt. „Vanaf het begin zijn er twee wegen geweest, de huizen aanpassen, of naar de rechter stappen. De meeste bewoners hebben direct gekozen voor de tweede optie. In het bestemmingsplan is vastgesteld dat de woningen niet meer dan 275 kubieke meter mogen bevatten. Daar is nu van afgeweken.”

Het college is niet akkoord gegaan met het schikkingsvoorstel. „Dat zou betekenen dat de gemeente moet gedogen dat er niet volgens de vergunning is gebouwd. Dit is onmogelijk”, aldus Van Pelt.

vraag (u14(Heeft de gemeente niet voldoende gecontroleerd bij de bouw van deze woningen?

„Het klopt inderdaad dat de ambtenaren niet direct van deze overtreding op de hoogte waren. Er waren al enkele bezoeken aan het park gebracht voordat een ambtenaar door een medebewoner werd getipt over deze illegale aanbouw.”

vraag (u14(Moet de dwangsom ook worden betaald als de mensen per direct hun woningen aanpassen?
„De dwangsom moet in principe worden betaald. Als deze mensen tot inzicht komen dat zij beter hun woning in de oorspronkelijke staat kunnen terugbrengen, dan valt er bij de gemeente zeker te praten over de hoogte van het bedrag. Dit is eigenlijk geen normale gang van zaken. Je moet immers ook gewoon je verkeersboete betalen. Maar gezien het feit dat deze mensen ook zijn opgelicht, wil ik graag deze nuancering maken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer