Rusland geeft fouten Koersk toe
De Russische regering heeft maandag toegegeven dat de explosies die de onderzeeër Koersk in augustus 2000 tot zinken hebben gebracht, veroorzaakt zijn door een defecte torpedo.
Een door de regering in het leven geroepen onderzoekscommissie kwam na twee jaar tot de conclusie dat een lekke torpedo de oorzaak is geweest van de ramp op de Barentszzee die alle 118 bemanningsleden van de Koersk het leven kostte.
Het moeten toegeven van een intern mankement is een gevoelige klap voor het noodlijdende Russische leger. De Koersk was een van de meest geavanceerde onderzeeërs waar het over beschikte.
Maar ook de regering, en voornamelijk president Vladimir Poetin, blijft niet ongeschonden door de uitkomst van het onderzoek. Poetin is veel bekritiseerd om zijn weinig daadkrachtige optreden na de ramp. Hij kwam niet terug van zijn vakantieadres en deed pas dagen na de ramp in het openbaar uitspraken over het ongeluk. De regering liet na een doeltreffende reddingsoperatie op poten te zetten, waardoor de mariniers die de explosies aanvankelijk overleefd hadden, uiteindelijk ook het leven lieten.
De leden van de onderzoekscommissie kwamen zaterdag unaniem tot de conclusie dat uit een lekkende torpedo waterstofperoxide vrijkwam waardoor twee elkaar opvolgende explosies plaatshadden in de onderzeeër.
Tot nu toe heeft de Russische regering volgehouden dat de Koersk zonk na een botsing met een buitenlandse onderzeeër, terwijl veel deskundigen kort na de ramp al dezelfde conclusie als de onderzoekscommissie trokken.