Economie

Kamer: Houd energie nationaal

DEN HAAG - Een Kamermeerderheid van PvdA en CDA wil dat de Nederlandse overheid zeggenschap houdt over zowel het energienet als de productie- en leveringstak van energie. Op 20 maart willen de partijen hierover spreken met grootaandeelhouders van de energiebedrijven.

Redactie economie
28 February 2006 10:42Gewijzigd op 14 November 2020 03:30

„We willen weten hoe zij aankijken tegen de privatiseringsplannen”, zei Kamerlid F. Crone van de PvdA maandag. Kort na de hoorzitting met de gemeenten en provincies debatteert de Tweede Kamer weer over de zogeheten splitsingswet.Het plan van PvdA en CDA om een hoorzitting te organiseren, dreigt het energiebeleid van minister Brinkhorst van Economische Zaken te doorkruisen. Brinkhorst wil nutsbedrijven als Essent, Nuon, Eneco en Delta splitsen in een commercieel deel dat de stroom en het gas levert, en een publiek deel dat het netwerk in handen houdt. Dat publieke netwerk moet dan concurrerende leveranciers toegang bieden tot leidingen en kabels. Alleen zo is eerlijke en echte concurrentie op de energiemarkt mogelijk, denkt de minister.

Ontwikkelingen in de Europese energiemarkt hebben de discussie over privatisering van energiebedrijven echter weer doen oplaaien. Tegenstanders van het beleid van Brinkhorst zien een bewijs van hun eigen gelijk in het besluit dat de Franse regering onlangs nam. Die blokkeerde een buitenlandse overname van energiegigant Suez door een fusie met Gaz de France bekend te maken. Als Suez samengaat met Gaz de France, zal het bedrijf in sommige landen -zoals België- meer dan de helft van de markt in handen hebben.

Net als PvdA’er Crone vindt CDA-Kamerlid Jos Hessels dat de overheid in Nederland, net als in Frankrijk, zeggenschap moet houden over zowel het netbeheer als de productie en levering van energie.

Hij noemt de Franse stappen een „extra argument” om de splitsing van de Nederlandse energiebedrijven uit te stellen. Volgens hem worden de nationale monopolies alleen maar groter. „Dan moet je Nederlandse bedrijven niet zwakker gaan maken.”

Ook een aantal energiebedrijven verzet zich fel tegen de splitsing. Zij vrezen dat ze als relatief kleine bedrijven een makkelijke prooi worden voor buitenlandse energiegiganten die op overnamepad zijn.

De twee grootste Nederlandse energiebedrijven, Nuon en Essent, hebben overigens een verschillende kijk op privatisering. Essent wil niet splitsen, aldus een woordvoerder van het bedrijf dinsdag in Het Financieele Dagblad. De energieleverancier zou het geen probleem vinden als de huidige overheidsaandeelhouders nog tien jaar in het bedrijf blijven zitten. Een woordvoerder van Nuon denkt daar echter anders over. „Als je diep in ons hart kijkt, zien we privatisering toch als de enige route voor de toekomst.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer